FacebookTwitterLinkedIn

35-50 de ani

BANI DIN BURSĂ

Cu doar câteva mii de investitori activi, Bursa de Valori din București (BVB) pare mai degrabă o glumă, dacă e să intrăm în comparații cu cele din Europa de Vest și Statele Unite sau chiar cu cea din Polonia, devenită un adevărat pol regional.

În ce investim la tinerețe?

Însă investițiile în acțiuni și obligațiuni listate la bursă  – fie ea românească sau din străinătate – ar trebui să dețină o pondere tot mai importantă în structura investițiilor pe care le fac românii, după cum afirmă consultanții financiari. Iar creșterile de 11,4% sau 27,4% înregistrate de BET (indicele general al BVB) și, respectiv, BET-FI (indicele care grupează evoluția societăților financiare) în acest an ar trebui să trezească interesul celor care caută randamente mai mari decât ale depozitelor bancare.

Mare atenție, însă, pentru că dacă, în cazul depozitelor, beneficiile sunt garantate, în cazul acțiunilor experiența ultimilor ani a arătat că valoarea lor se poate prăbuși foarte rapid. Atâta vreme cât riscul este asumat, profiturile și pierderile de pe bursă devin doar o chestiune de strategie.

GÂNDEȘTE-TE LA VIITORUL TĂU ȘI AL FAMILIEI!

„La 40 de ani trebuie să începi să te gândești la pensie“, spune Panos Makris, Chief Commercial Officer al operatorului de telefonie mobilă Cosmote România. O idee vehiculată și de managerul companiei de consultanță Horwath, Jan Glas, care mizează pe investițiile într-un plan de pensii cu rate lunare pe cel puțin 25 de ani.

Alți consultanți afirmă că aceasta este vârsta când trebuie să începi să iei în considerare cu ceva mai mult interes și “investițiile” în propria sănătate (abonamente la săli de sport sau activități similare, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos). Iar ideea unor asigurări de sănătate private, care să completeze serviciile publice, pare o condiție aproape obligatorie, mai ales în perspectiva cheltuielilor implicate de bolile grave. Conform unui studiu realizat de către MediHelp International – unul dintre cei mai mari furnizori de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est – , costurile tratamentului unor boli grave în străinătate pot depăși 30.000 de euro într-un spital din Marea Britanie.

Citiți mâine despre investițiile recomandate la vârsta pensionării!