FacebookTwitterLinkedIn

Organizațiile mici și creditorii privați, care se află adesea în imposibilitatea de a concura la acelaşi nivel cu campaniile de marketing ale marilor bănci multi-naționale recurg adesea la trimiterea de email-uri.

Frecvent, aceste mesaje servesc drept acoperire pentru organizații ale căror servicii se dovedesc a fi mult mai costisitoare decât specifică mesajul publicitar, mai atrag atenția reprezentanții Kaspersky Lab.

Vezi pe ce loc se află România în topul țărilor cu cele mai multe mesaje spam

Escrocheriile obişnuite de pe Internet includ, de asemenea, spam-ul de credit. Cu scopul de a colecta informații despre victimă, acestea pretind că oferă asistenţă pentru obținerea unui împrumut și solicită fie o parolă a sistemului bancar on-line, codul de verificare al cardului, fie pașaportul sau datele de contact ale utilizatorului. Aceste informații pot fi folosite, de exemplu, pentru întocmirea unor documente false.

Orice răspuns la un e-mail de tip spam, chiar dacă nu menţionează o intenție de a utiliza serviciile oferite în mesajul publicitar, le dă spammerilor certitudinea că adresa de e-mail există într-adevăr și este utilizată în mod activ (unii spammeri trimit mesaje către liste de adrese generate aleatoriu). Drept urmare, numărul de mesaje publicitare trimise la contul de e-mail „expus” va crește semnificativ.

„Observăm faptul că infractorii apelează la tot felul de trucuri pentru a înşela utilizatorii”, a comentat Maria Vergelis, Spam analyst în cadrul Kaspersky Lab.

„Unii expeditori se prezintă drept organizaţii de caritate sau religioase, care îi ajută pe cei nevoiași. Astfel de mesaje pot conține chiar şi citate din Biblie, pentru a părea mai convingătoare. Alții doresc să atragă clienți potențiali, promițându-le sume mari de bani (uneori până la câteva milioane de euro în numerar), care ar urma să fie oferite într-o perioadă scurtă de timp (de la câteva ore, până la câteva zile), fără nici un gaj sau garanții, sau fără adeverinţă de venituri și cu un număr minim de documente. Rețineți că orice încercare de a deschide un contract atașat poate duce la infectarea sistemului și pierderea de date stocate pe hard disk”, a explicat Maria Vergelis.