FacebookTwitterLinkedIn

Cea mai mare tranzacție din 2016, din România: Japonezii de la Asahi cumpără berile Ciucaș, Timișoreana și Ursus într-o tranzacție internațională de 7,3 mld euro

Tranzacția prin care Asahi Group Holding, din Japonia, a preluat Ursus Breweries, în decembrie, indirect, printr-o achiziție transfrontalieră, este cea mai mare de pe piața de fuziuni și achiziții din România din 2016, reiese din datele furnizate de Deloitte. Valoarea acesteia a fost de 856 de milioane de euro.

Avocații de la RTPR Allen & Overy, care au oferit consultanţă grupului japonez (cu privire la aspecte de M&A, drept comercial, concurență/antitrust, financiar, taxe și dreptul muncii), au susținut încă de-atunci că aceasta este cea mai mare tranzacție de M&A din România din 2016. 

În data de 13 decembrie 2016, Asahi Group Holdings a anunțat că a ajuns la un acord prin care să cumpere pentru 7,3 miliarde de euro de la fondul de investiții Anheuser-Busch InBev NV activele din Europa Centrală și de Est ale SABMiller, aceasta fiind cea mai mare achiziție din istoria grupului japonez.

Se așteaptă ca tranzacția să fie închisă în prima jumătate a anului 2017.

SABMiller deținea în România Ursus Berewies, care are în portofoliu brandurile de bere Ursus, Azuga, Ciucaş, Timişoreana, Stejar și Redd’s, precum şi trei fabrici, la Braşov, Timişoara şi Buzău, plus că aduce Grolsch, Pilsner și Peroni. Afacerile Ursus Breweries s-au ridicat anul trecut la peste 310 milioane de euro.

Pe lângă România, tranzația SABMiller s-a întins în alte patru țări – Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria. Astfel, cel mai mare producător de bere din Japonia intră direct pe locul al treilea pe piața similară in Europa, după ce Asahi a fost de acord să plătească 2,55 de miliarde de euro pentru brandurile Peroni și Grolsch ale AB InBev, în aprilie 2016.

AB InBev a decis această vânzare pentru a putea îndeplini angajamentele antitrust, impuse ca să i se permită să cumpere SABMiller pentru aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Chinezii de la CEFC achiziționează pachetul majoritar al Petromidia și Rompetrol

Cea de-a doua tranzacție ca valoare de pe piața de M&A autohtonă din 2016 este cea prin care compania chineză CEFC a cumpărat 51% din acțiunile KMG International NV (KMGI, fostul Rompetrol).

Aceasta s-a ridicat la 595 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că valoarea KMGI a fost apreciată la aproape 1,17 miliarde de euro.

Acest nivel este mai mic decât cel de 1,8 miliarde de euro cu cât se estimează că le-a vândut Dinu Patriciu Rompetrol, în 2008, kazahilor.

Cea mai mare tranzacție din retailul local: Profi a fost vândut pentru 533 milioane de euro

Cea de-a treia tranzacție de M&A de anul trecut este cea de 533 de milioane de euro prin care fondul de investiții Enterprise Investors a vândut retailer-ul Profi către fondul de investiții Mid Europa Partners.

Aceasta este și cea mai mare tranzacție de pe piața de retail din România, urmând să fie finalizată în primul trimestru al acestui an.