FacebookTwitterLinkedIn

Un alt lucru clar este că cele mai importante tendințe tehnologice de astăzi vor juca un rol important în a ne ajuta să facem față și să ne adaptăm la numeroasele provocări cu care ne confruntăm. De la trecerea la lucrul de acasă la noile reguli despre modul în care ne întâlnim și interacționăm în spațiile publice, tendințele tehnologice vor fi o forță în gestionarea schimbării.

În multe privințe, Covid-19 va acționa ca un catalizator pentru o serie întreagă de schimbări care oricum erau deja teoretice, datorită vieții noastre online și digitale. Lucrurile se vor întâmpla mai repede acum, cu necesitatea (recunoscută de mult ca fiind mama invenției) ca forță motrice. Și dacă ar fi cazul ca – așa cum au prezis anumiți președinți americani – Covid-19 să „dispară în mod magic” – schimbările pe care le-a adus nu se vor evapora, deoarece vom învăța să facem o mulțime de lucruri mai eficient și mai sigur.

Tendințele tehnologice din 2021

  1. Inteligența artificială (AI)

AI este, fără îndoială, una dintre cele mai mari tendințe tehnologice din acest moment, iar în 2021 va deveni un instrument și mai valoros pentru a ne ajuta să interpretăm și să înțelegem lumea din jurul nostru. Volumul datelor pe care le colectăm cu privire la asistența medicală, ratele de infecție și succesul măsurilor pe care le luăm pentru a preveni răspândirea infecției vor continua să crească. Aceasta înseamnă că algoritmii de învățare automată vor deveni mai bine informați și din ce în ce mai sofisticați în soluțiile pe care le descoperă pentru noi.

  1. Robotică, drone și automatizarea vehiculelor

Deoarece volumul de pasageri care utilizează transportul public fluctuează de la o săptămână la alta, în funcție de condițiile locale, inițiativele în jurul vehiculelor cu conducere autonomă vor continua într-un ritm în creștere. Eficiența conducerii în rețelele de transport public va fi o prioritate atât pentru furnizorii de servicii, cât și pentru autoritățile civile, unde reducerea costurilor forței de muncă umane va contribui la echilibrarea incertitudinii în jurul cererii clienților.

  1. Revoluția As-A-Service

„As-a-service” – furnizarea de servicii de care avem nevoie pentru a trăi și a lucra prin intermediul platformelor cloud la cerere – este cheia care a pus celelalte tendințe tehnologice despre care vorbim astăzi la îndemâna oricui. Acesta este motivul pentru care AI și robotica sunt o posibilitate pentru aproape orice afacere sau organizație, indiferent de dimensiunea sau bugetul lor. Datorită ofertelor cloud de la companii precum Google, Microsoft, Amazon și o hoardă din ce în ce mai mare de start-up-uri și spin-off-uri, inovatorii din toate domeniile pot implementa tehnologie de ultimă generație, cu puține investiții inițiale în instrumente, echipamente sau oameni specializați.

  1. 5G și conexiune mai bună 

Internetul mai rapid și mai fiabil nu înseamnă doar că putem încărca paginile web mai rapid și putem petrece mai puțin timp în așteptarea lansării videoclipurilor pe Youtube. Fiecare avans succesiv în conectivitate mobilă începând cu 3G a deblocat noi cazuri de utilizare pentru internet. 3G a făcut ca navigarea pe web și serviciile bazate pe date să fie utile pe dispozitivele mobile, 4G a condus la creșterea platformelor de streaming video și muzicale pe măsură ce lățimile de bandă au crescut, iar 5G, de asemenea, va deschide mai multe uși.

  1. Realitate extinsă (XR) – Realitate virtuală și augmentată (VR / MR)

Acești termeni acoperă tehnologia care utilizează ochelari sau căști pentru a proiecta imagini generate de computer direct în câmpul vizual al utilizatorului. Când este suprapus peste ceea ce vizualizează utilizatorul în lumea reală, este AR. Și atunci când este folosit pentru a plasa utilizatorul într-un mediu complet generat de computer, acesta este VR.

Articolul complet îl puteți regăsi pe Forbes.com.