FacebookTwitterLinkedIn

Criteriile care au stat la baza realizării topului au fost nivelul mediu al IQ-ului, procentul de elevi cu rezultate bune la învățătură și numărul de laureați ai Premiului Nobel din respectivele țări. Chiar dacă criteriile sunt discutabile (Nobelul este considerat o distincție occidentală, ceea ce ar dezavantaja statele asiatice și africane), podiumul a fost ocupat de două țări din Asia – Japonia, pe locul întâi, și China pe trei – și de una europeană, Elveția, pe locul al doilea.  

SUA conduce topul țărilor cu cei mai mulți laureați Nobel, cu 306 premiați. Pe locul doi se află Marea Britanie cu 132 și Germania cu 107. Dintre țările care au împărtășit cu România trecutul comunist, Polonia are 12 deținători ai Nobelului, Ungaria 9 și Cehia 5.

Primele șase țări cu cel mai mare nivel mediu al IQ-ului sunt toate din Asia: Singapore (107,1), China (105,8), Hong Kong (105,7), Taiwan și Coreea de Sud (104,6) și Japonia (104,2). Prima țară europeană care prinde acest clasament este Finlanda, pe locul 7, cu 100,9. SUA și Rusia nu intră în Top 25, dar sunt aici Estonia (locul 14 – 99,4), Cehia (locul 19 – 98,9), și Ungaria (locul 25 – 98,1).

Cât privește rezultatele școlare, din nou statele asiatice domină cu autoritate clasamentul. Singapore, Coreea de Sud, Hong Kong, Taiwan și Japonia ocupă primele cinci poziții. Rusia este pe locul al șaselea (dar cu un procent sub jumătatea celui al primei clasate), urmată de China, în timp ce SUA ocupă poziția a 13-a. Ca și România, Marea Britanie nu intră în primele 25 clasate, dar se află aici Ungaria (pe 14), Estonia și Polonia.
De altfel, România nu se află între primele 25 de state la niciuna dintre categoriile care au stat la baza alcătuirii clasamentului. Datele au fost furnizate de World Atlas în cadrul unui studiu finanțat de website-ul vouchercloud.com