FacebookTwitterLinkedIn

O călătorie în Asia îţi scoate în cale, aproape la fiecare colţ de stradă, câte un templu buddhist reprezentând o „ambasadă“ a trecutului în nebunia seco­lului XXI.Timpul trece altfel în camerele răcoroase, în care ard fără oprire beţigaşe parfumate şi unde ofrandele se aduc cu smerenie, sub formă de fructe sau legume destinate călugărilor. Din toate acestea, am ales câteva temple unicat în întreaga lume, unde starea de spirit „zen“ se îmbină armonios cu arta.

TEMPLUL LUI BUDDHA CULCAT | BANGKOK, THAILANDA.

Se numeşte oficial Wat Phra Chetuphon, dar este cunoscut drept „Templul lui Buddha culcat“ pentru că ascunde o sculptură a lui Buddha lungă de 46 de metri (cât un bloc de zece etaje aşezat pe orizontală) şi înaltă de 15 metri.

Clic aici pentru o galerie foto cu Templul lui Buddha culcat

La intrarea în templu este bine să schimbi câteva zeci de bahţi din bancnote în monede. De-a lungul încăperii în care se află imensa sculptură a lui Buddha îndrep­tându-se spre Nirvana sunt aşezate boluri negre din metal în care trebuie să arunci câţiva bănuţi, punându-ţi în gând câte o dorinţă în timp ce arunci fiecare bucată de metal.

În mijlocul Bangkokului, unde clădi­rile din sticlă strălucesc în soare faţă-n faţă cu cocioabele, gata să se prăbuşească, dome­niul pe care se află templul este o „insulă“ de linişte şi frumuseţe, care are înspate mai multă istorie decât înclini să bănuieşti: scrijelite adânc în piatra templului se află secretele străvechi ale masajului thailandez, pe care-l poţi şi experimenta pe loc, în schimbul unei sume echivalentă cu…27 de lei pe oră.