FacebookTwitterLinkedIn

Pentru că ceaiul își face loc mai ușor în zilele scurte de iarnă și în serile lungi și somnoroase, voi vorbi despre obiectele acestei ceremonii. Mai precis, despre cele mai frumoase ceainice pe care le-am descoperit în întreaga lume.

Apropo de consumul ceaiului în lume, conform Statistica.com, în 2016, Turcia a fost cea mai mare țară consumatoare de ceai din lume, cu un consum de ceai pe cap de locuitor de aproximativ 3,2 litri pe an, în vreme ce China a avut un consum anual de 0,6 litri pe cap de locuitor. E bine de știut și că, în 2015, China a fost lider mondial în producția de ceai, urmată de India și Kenya.

Dar să vorbim despre recipientele în care ceaiul se transformă în ritual și totodată despre cele mai frumoase ceainice pe care le-am descoperit (evident, o selecție mică dintr-o listă enormă).

  1. Georg Jensen TEA POT 1017

Teapot 1017 a primit medalia de aur la Triennial di Milano în 1954. Cu un mâner de o frumusețe minimalistă, din guaiacum, un tip foarte dur de lemn, fabricat special pentru ceainic într-o formă individuală, și o priză (piesa mică pe care se atașează mânerul) care poate varia ușor de la ceainic la ceainic, obiectul reprezintă expresia absolută a simplității. O bijuterie cu rost. Preț: £ 11,300

  1. Bleus d’Ailleurs – Hermès

Povestea din spatele minunatului ceainic semnat de designerii Hermès este una care aduce împreună în viața de zi cu zi, imaginea călătoriilor nesfârșite, așezând pe masă albastrul grațios, nomad, al cerului senin și-al oceanelor îndepărtate. Pe scurt, un ceainic însoțit de o poveste în „alb și albastru”, alcătuită din călătorii fără sfârșit între Europa și Orient. Preț: £ 376

  1. Aventurile lui Steve Harrison

Ce-ar mai fi de spus despre minunățiile ceramistului britanic Steve Harisson? Harrison a fost foarte mult timp fascinat de ceremonia ceaiului și a dat naștere unui eveniment centrat pe aceste obiecte care au puterea de a aduna laolaltă oamenii și de a încuraja împărtășirea. Oricare dintre ceainicele ieșite din mâinile lui este expresia tangibilă a acestei fascinații. Preț la cerere.

Citește și Hygge, arta de a trăi frumos

  1. Gipsy Tea – de la Vista Alegre

Taseografia, ritualul chinezesc de ghicire în citirea frunzelor de ceai, s-a născut în secolul al IV-lea, fiind răspândit în întreaga Europa cu unsprezece secole mai târziu, deși există exemple de practică inclusiv în Grecia antică. Artizanii de la Vista Alegre s-au inspirat din această știință și au desenat un ceainic pe cât de simplu, pe atât de frumos, într-o culoare hipnotizantă. Preț: € 164

  1. Ursula Teapot – Anthropologie

Unul dintre cele mai frumoase ceainice pe care le-am văzut la Anthropologie și ale cărui riduri fine sunt completate de o atingere de aur, de parcă Midas însuși ar fi decorat întreaga colecție. Preț: $ 38

  1. Polka, polka, polka

Nuanțe vibrante și celebrul model „Polka”, așa s-ar traduce setul de ceai New Country Roses de la Royal Albert. Exprimând tinerețe și exuberanță, acest set de ceai din seria Polka Rose se compune din 3 piese care includ un ceainic, o zaharniță și un creamer, toate modulate porțelan și combinând forma clasică cu detalii complicate, culori vibrante și o margine aurie pentru un plus de magie.

  1. Bijuterii de asortat la ceai

Cum altfel pot descrie ceainicul din porțelan pictat manual, cu tonuri de pepene galben, auriu și gri? Inspirat de forma unei brățări, ceainicul Bangle Teapot – Melon este ideal pentru o seară prețioasă în care o mână de oameni dragi se întrec în a-și povesti planurile pentru noul an.

  1. Wedgood

Mai mult un recipient pentru cafea decât pentru ceai, ceainicul colecției Wedgwood Parklands umple cu eleganța sa atemporală, o întreagă după-amiază de ritualuri sociale de „modă veche”. Fabricat de casa Wedgwood din Stoke-on-Trent, Anglia, ceainicul aduce cu el atmosfera primelor modele create în 1759 pentru familia regală a Marii Britanii.

Și acum, că v-am stârnit curiozitatea pentru ritualuri fine și obiecte frumoase, vă doresc numai după-amieze minunate!