FacebookTwitterLinkedIn

Acestea au generat un total de 67.843 de apariții în online-ul românesc în perioada 1 ianuarie – 1 decembrie 2013, conform unei analize de monitorizare realizată de MediaIQ, singurul serviciu de media intelligence din România.

În februarie 2013, în magazinele din Marea Britanie au fost descoperite cantități importante de lasagna din carne de cal, etichetate și vândute ca fiind din carne de vită. Carnea utilizată pentru lasagna provenea de la un furnizor român. Subiectul a generat 3.212 apariții în online-ul românesc, cu un vârf de coverage media în data de 11 februarie 2013.

În cadrul acestui scandal, au existat și o serie de voci (companii și persoane) implicate. Printre cele mai menționate s-au numărat companiile Scandia Food Sibiu (firma producătoare a lotului de carne pentru lasagna – 952 apariții), IKEA (în contextul chifteluțelor retrase temporar de pe piață – 904 apariții) și Producție Ardealul (în contextul retragerii conservelor de carne de vită ,,Ardealul” – 198 apariții), respectiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA – 926 apariții) și Federația Națională ProAgro (122 apariții).

În contextul discuțiilor despre carnea de cal, una dintre cele mai mediatizate figuri publice a fost cea a lui Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA. Acesta a fost menționat în 258 de materiale online referitoare la subiectul cărnii de cal.

Criza laptelui infestat cu aflatoxină

O altă criză alimentară amplu dezbătută în mass-media online a fost cea a laptelui infestat cu aflatoxină. Peste 13.000 de litri de lapte contaminat cu aflatoxină (o substanţă cancerigenă) au fost retraşi de pe piaţă în prima jumătate a anului.

Criza laptelui a făcut subiectul a 3.500 de materiale online, generând cele mai multe apariții în data de 18 martie 2013, când Danone România a anunțat că retrage preventiv de pe piață unele produse considerate suspecte. Compania a apărut în 441 de materiale referitoare la problema laptelui contaminat cu aflatoxină.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cel care a anunțat public problema laptelui, a fost menționat în 982 de articole online.

Subiectul Roșia Montană

Subiectul Roșia Montană a fost menționat în 57.433 de articole online în a doua jumătate a anului 2013. Dintre acestea, 5.825 de materiale fac referire explicită la protestele generate de proiectul de exploatare minieră a zonei. Ziua în care s-a discutat cel mai mult despre Roșia Montană în online a fost 9 septembrie 2013, când mass-media anunța respingerea proiectului de lege, potrivit declarațiilor lui Victor Ponta.

Una dintre vocile cel mai puternic asociate în mass-media online cu subiectul Roșia Montană a fost cea a Prim-Ministrului Victor Ponta, care a beneficiat de 13.046 de apariții în acest context. Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), inițiatoarea proiectului, a generat un coverage de 6.764 de articole.

Problema câinilor comunitari

Scandalul maidanezilor a fost un alt subiect amplu discutat în mass-media online în anul 2013. Acesta a generat 3.698 de apariții, în timp ce despre eutanasierea câinilor comunitari s-a discutat în 6.518 articole.

Persoana publică cel mai des citată în problema câinilor fără stăpân din București și a violențelor generate de aceștia a fost primarul Sorin Oprescu. Acesta a apărut în 1.779 de articole referitoare la subiectul maidanezilor.

Scandalul câinilor comunitari a atins apogeul în data de 25 septembrie, când Curtea Constituțională a discutat Legea referitoare la eutanasierea câinilor comunitari care nu sunt revendicați sau adoptați în termen de 14 zile.

În dezbaterea pro-contra, au fost implicate și asociații non-guvernamentale precum Asociația Vier Pfoten (organizație care luptă pentru protecția animalelor – 175 apariții), respectiv Asociația Caleidoscop (organizația de la care provenea câinele implicat în cazul Ionuț Anghel – 279 apariții).