FacebookTwitterLinkedIn

La ce te uiți prima oară când vezi un produs cosmetic? La aspect, culoare, preț? Pe cât sunt de importante aceste elemente, pe atât sunt mai importante criterii precum ingredientele. 

Compușii din produsele cosmetice dau calitatea acestora și previn problemele dermatologice atunci când sunt folosite în funcție de tipul pielii tale. Acordă atenție ingredientelor, deoarece le folosești zilnic sau aproape zilnic. Majoritatea cosmeticelor au chimicale, dar există și câteva, cum sunt produsele de la L’occitane care sunt create din ingrediente naturale. Iată care sunt cele mai sigure astfel de ingrediente. Lista de mai jos te ajută să alegi corect.

La ce să fii atentă

Pe etichetă ar trebui să apară ingrediente bune pentru piele, cum sunt:

  • * glicerina (care are proprietăți hidratante, creează o barieră fină împotriva poluanților din mediu, are rol cicatrizant și, totodată, umectant și reconstructiv pentru epidermă, conferind aspect de piele catifelată)
  • * ceramide și acid hialuronic (hrănesc și sunt, totodată, compuși de bază produși în mod natural de celulele epidermei; este de reținut faptul că alimentația săracă în nutrienți și fumatul reduce în timp sinteza naturală de acid hialuronic, fiind necesar aportul suplimentar din creme și loțiuni)
  • * vitamina C (este un antioxidant cu rol în combaterea radicalilor liberi care afectează pielea, încetinesc acțiunea razelor ultraviolete și stimulează producția de colagen, reface pielea după expunerea prelungită la soare)
  • * vitamina E (este tot un antioxidant, cu proprietăți nutritive și protectoare pentru piele)
  • * vitamina A (o regăsești pe ambalaj și sub numele de retinol sau retinoizi, fiind un bun agent de stimulare a colagenului și care intră în compoziția cremelor de noapte, pentru că reface celulele cutanate, estompează ridurile fine, menține nivelul de hidratare a tenului)
  • * vitamina B3 (denumită și niacinamidă, aceasta contribuie la reducerea petelor pigmentare, a excesului de sebum și a roșeții, fiind, de asemenea, responsabilă cu hidratarea).
  • * Acidul alfa-lipoic (este un antioxidant considerat ingredient-minune, fiindcă are efect anti-age, contribuie la repararea pielii arse de soare sau a pielii îmbătrânite, protejează epiderma de consecințele nocive ale radicalilor liberi și asigură un aspect sănătos pielii de tip normal sau mixt)
  • * DMAE (di-​methyl-amino-ethanol este un ingredient care asigură, prin efectul puternic de lifting, fermitatea pielii lăsate, fiind recomandat în întreținerea pielii mature; are, de asemenea, eficiență sporită în tratarea pielii predispuse la alergii, precum și în atenuarea ridurilor fine)

Un alt aspect de luat în seamă

Toate ingredientele enumerate mai sus sunt deopotrivă benefice pentru sănătatea pielii și sunt un must-have în compoziția produselor cosmetice. Pe lângă acestea, vei citi pe etichetă și altele, care nu sunt neapărat nocive. Ambalajul va cuprinde ingredientele în funcție de concentrația fiecăruia, dar și de proprietățile produsului (la cele anti-age această înșiruire va fi mai lungă). Așadar, urmează sfatul dermatologilor, care susțin că este indicat să ții cont și de ordinea acestor ingrediente, deoarece primele cinci din listă contribuie cam trei sferturi la formula produsului. Cele din coada listei au o concentrație scăzută și, de cele mai multe ori, prezintă un potențial iritant.