Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Cele mai des intalnite prejudecati despre munca de la distanta si freelancing

 

  1. Prejudecata: E ingrozitor sa stai singur si sa lucrezi fara a interactiona direct cu colegii.

Realitate: Lipsa unui program strict de munca iti da oportunitatea sa te organizezi mai bine si sa ai mai mult timp pentru interactiunea cu cei ce conteaza cu adevarat: familia, prietenii etc. Sau sa iesi la o plimbare in parc cand vrei o pauza. Sau, preferatul meu, un pui de somn la pranz!

Daca vrei sa vezi lume in jur si sa socializezi, mergi la un Hub pentru freelanceri, o cafenea sau o terasa si lucreaza de acolo. Sau da un tur prin tara/lume si lucrezi din alte orase/tari, am facut acest lucru de cateva ori si mi se pare o oportunitate geniala!

Se comunica totusi cu echipa pe chaturi, videoconferinte etc, nu e o izolare totala, in timp se formeaza o comuniune si “team-spirit” chiar si asa.

 

  1. Prejudecata: veniturile sunt instabile/fluctuante si risc sa nu imi permit un nivel de trai decent constant sau plata ratelor la casa/ masina

 

Realitate: Daca profesia ta este una solicitata pe piata si pretabila la munca remote, va exista intotdeauna cerere, doar numarul de proiecte va fluctua. Verifica daca ai o astfel de profesie inainte de a decide sa lucrezi asa, nu toate meseriile se preteaza la lucru remote.

De asemenea, lunile de activitate difera, aceasta fiind mai redusa in iulie/august si decembrie/ianuarie, e bine sa ai deja proiecte in acea perioada, pentru ca sunt postate mai putine oferte.

Poti avea 3 clienti luna aceasta sau doar unul luna viitoare. Secretul este sa pastrezi din surplusul acumulat in peroadele cu multe proiecte pentru cele in care ai mai putin de lucru si totul o sa fie perfect.

 

  1. Prejudecata: Nu am de unde sa fac rost de clienti.

 

Realitate: Platfromele online pentru freelanceri gen Upwork, Toptal, Freelancer sau Crossover  au sute de mii de joburi postate, iar cateva mii sunt adaugate zilnic. Iar plata pentru munca depusa este garantata. Plus o tona de firme care au inceput sa angajeze remote.

Da, la inceput o sa fie mai dificil sa prinzi un proiect fiind nou, neavand inca feedback pe platforma, dar dupa primele doua proiecte cu review-uri bune de la clienti o sa devina mai simplu. Conteaza foarte mult si CV-ul si experienta acumulata aici. Daca esti senior intr-un domeniu solicitat – gen programare web sau UX/UI – o sa gasesti foarte rapid clienti.

Secretul este sa incepi sa cauti joburi si sa ai primele cateva proiecte in paralel cu jobul zilnic, pentru a testa piata si a-ti face profilul. O sa fie obositor, dar iti va permite sa stii exact cum stai in piata ca si pret, daca serviciile tale sunt apreciate si cum te raportezi la concurenta. Si fireste, daca poti trai din asta. Nu oricine poate!

 

  1. Prejudecata: Nu imi pot face o cariera / nu pot evolua profesional in acest mod

 

Realitate: Daca prin cariera intelegi acumularea de cunostiinte care te vor duce la proiecte / joburi tot mai complexe si mai bine renumerate, freelancingul iti ofera o oportunitate reala pentru asa ceva.

Spre deosebire de corporatii / firme unde cresterea de salariu sau promovarile depind de multe ori de toanele managementului sau alte conditii subiective, aici este bazat strict pe cerere/oferta si pe calitatea muncii prestate. Da, o sa intalnesti si clienti exagerat de pretentiosi sau pur si simplu aberanti, dar nu e la fel de dificil sa scapi de ei ca la un job cu un asemenea sef.

Daca ai review-uri bune pe platformele remote si clientii sunt multumiti, vei putea aplica la proiecte tot mai sofisticate, interesante si din ce in ce mai bine platite.

In cazul in care prin cariera intelegi sa-ti adaugi niste nume de firme mari la CV exista si aceasta oportunitate, sunt foarte multe corporatii care recruteaza contractori remote de pe respectivele platforme.

 

  1. Prejudecata: De ce sa stau sa alerg dupa clienti si sa ma ingrijorez ca nu prind proiecte, cand pot sta aici la munca de la 9 la 6 comod, pe aceeasi bani.

 

Realitate: In primul rand e munca de la 7.30-8 am la 7-7.30 pm cu tot cu timpul pierdut pe drum, mai ales daca locuiesti intr-un oras mare. Plus overtime, daca se cere, ca in Romania nu e frumos sa-l refuzi, iti pui sefii in cap.

Foarte important – pentru mine cel putin – este ca pot manca normal si la ore fixe, nu sandwichuri pe fuga intre doua sedinte, fastfood sau inventiile culinare din cantinele corporatiste autohtone.

Apoi, in cele mai multe cazuri, nu vei lucra pe aceeasi bani, ci pe mai multi, dintr-un motiv foarte simplu: eliminarea intermediarilor.

Anagajatorul te va plati direct pe tine, nu firma la care lucrezi – sau si mai rau firma care a angajat firma la care lucrezi – astfel incat isi va permite sa plateasca mai bine. Asta nu inseamna ca vei avea 100$/ora (in general se lucreaza in dolari/ora, dar sunt si proiecte cu pret fix) dar preturile sunt mai mari ca in Romania si chiar daca vei lucra doar 20 de ore pe saptamana, poti echivala salariul pe care-l aveai inainte.

Repet, dupa o vreme, nu imediat!

 

  1. Prejudecata: Vecinul / Prietenul / Sora/ au incercat ce spui tu aici si nu au mai avut timp de nimic / erau prost platiti/ nu au primit niciodata banii pe munca.

 

Realitate: Nu orice fel de profesie sau de personalitate se preteaza pentru acest tip de munca. Exista persoane pur si simplu incapabile sa isi organizeze timpul fara constrangeri palpabile externe, gen dus la birou. Acestia de regula amana totul pana este prea tarziu, apoi muncesc noptile pentru a respecta termenul de livrare.

Altii, din contra se incarca cu toate proiectele pe care le pot “castiga”, lucreaza non stop si ajung sa fie epuizati in cateva luni, concluzioneaza ca se castiga bine, dar e mult de munca si revin la birou.

In freelancing e nevoie de un simt al auto-organizarii destul de bine pus la punct, altfel ajungi fie sa stai degeaba fie sa exagerezi cu munca. Daca iti lipseste sau pur si simplu nu-ti poti controla timpul, este mai bine sa nu alegi acest mod de munca.

Cei ce raman neplatiti sunt cei ce nu lucreaza cu un contract clar cu clientul sau lucreaza in afara platformelor online mai sus mentionate. In unele cazuri exista riscul sa nu primesti banii chiar daca ai contract, clinetii bazandu-se pe faptul ca nu iti permiti sa ii dai in judecata.

Cea mai buna metoda de a evita astfel de probleme cu clientii noi este plata in avans, sau saptamanala pentru a reduce la minim timpul lucrat neplatit, in caz ca se intampla ceva.

 

  1. Prejudecata: Nu am timp sa plec in vacante de frica sa nu imi pierd clientii / sa nu ratez proiecte. Plus, vacanta e neplatita!

 

Realitate: In 7 ani de lucrat remote nu am avut niciun client care sa se arate deranjat de faptul ca plec in vacanta, sau eu ca Manager / Project Manager sa fiu deranjat ca imi pleaca cineva din echipa. In schimb am avut manageri la firmele cu care am lucrat care aprobau cu greu concediile, cereau o rona de lucruri facute pana la plecare si chiar sa araspund la telefon in vacanta!

Si da, concediul este neplatit, dar cum am spus mai sus, se compenseaza din primirea mai multor bani pe mai putin timp lucrat.

 

Daca vrei sa imbini utilul cu placutul, poti face ce am sugerat la punctul 1, sa pleci prin lume si sa lucrezi de acolo, cu un management strict al timpului intre munca si turism. Exista foarte multe comunitati de acest gen care te pot indruma sau cu care poti pleca, sunt cunoscute in general ca “Digital Nomads”.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii