FacebookTwitterLinkedIn

Plimbă-te pe partea sălbatică din Alpujarras, Spania

Înălțându-se din Marea Mediterană pe versanții sudici ai Sierra Nevada din regiunea Andaluzia, Alpujarras este un paradis pentru iubitorii de drumeții, păsări și natură.

Ce are atât de special? Acești munți au fost ultimul refugiu al maurilor din Spania, cu sate construite în stilul preluat de la berberii din Africa de Nord. Artiști, scriitori și oameni cu spirit liber de toate naționalitățile trăiesc acum în case care datează de sute de ani.

Distanța directă de la Marea Mediterană până la cele mai înalte vârfuri ale lanțului muntos Sierra Nevada, care depășesc 3 500 de metri, este de doar aproximativ 48 km. Asta înseamnă că vei descoperi pe traseu o varietate extraordinară de terenuri, de la livezi pline cu portocale, lămâi și rodii până la dealuri acoperite cu castani și cireși, plus un imens și spectaculos peisaj la cele mai înalte altitudini.

Speciile de plante ale locului includ soiuri unice de violete, maci, gențiane și saxifrage. Sunt multe șanse să vezi ibexul, cu coarne lungi și curbate, cum sare printre stânci, dar și păsări precum vânturelul roșu, pupeze sau chiar vulturi aurii. Mai multe info, AICI.

Cucerește traseul de 100 km din Munții Velebit, Croația

Cel mai provocator traseu de drumeție din Croația te poartă prin munți stâncoși și păduri primare, cu vederi spectaculoase spre Marea Adriatică.

Ce are atât de special? Lanțul muntos Velebit se întinde paralel cu țărmul Mării Adriatice pe o lungime de 150 km dinspre localitatea Senj, în apropiere de Rijeka, în nord, până la izvoarele râului Zrmanja, aproape de Zadar.

Faimosul traseu de aproape 100 km din Munții Velebit este bine marcat, te poartă printre pajiști verzi și păduri de fag virgine, și presupune șapte – zece zile de mers.

Pe traseu, vei experimenta din plin priveliști uimitoare spre Marea Adriatică, vei trece pe lângă Grădina Botanică Velebit de lângă Zavizan și vei găsi atât cazare confortabilă în cabane de munte (cu așternuturi și mâncare asigurate), cât și simple adăposturi (unde trebui să vii cu saci de dormit și mâncare). E foarte posibil să zărești pe traseu și câțiva localnici rari, precum: urși bruni, lupi cenușii, râs eurasiatic sau capra neagră. Mai multe info, AICI.

Aventurează-te în Munții Stâncoși, Canada

De la plimbări ușoare pe malul lacului până la drumeții montane de mai multe zile, peisajele spectaculoase din Munții Stâncoși (numiți și Rockies) oferă unul dintre cele mai frumoase trasee montane din lume.

Ce are atât de special? Probabil că ți s-a întâmplat să vizitezi locuri de la care aveai așteptări și te-au dezamăgit. Acest lucru nu se va întâmpla în Munții Stâncoși Canadieni, unde superlativele cu greu  reușesc să  descrie splendoarea peisajului.

Există multe locuri în lume cu lacuri, munți și râuri, dar nicăieri nu sunt atât de frumos combinate sau atât de accesibil amplasate. În mare parte, regiunea este sălbătică și deschisă doar pentru cei experimentați, însă cel mai bun peisaj este oferit de patru parcuri naționale – Banff, Jasper, Yoho și Kootenay – unde se găsește  o rețea generoasă de trasee pentru toată lumea.

Chiar și cele mai ușoare plimbări – un mers ușor în jurul Lacului Moraine din Banff – te răsplătesc cu peisaje splendide. Iar parcurile sunt foarte bine organizate, atât pentru simple vizite, cât și pentru drumeții.