FacebookTwitterLinkedIn

Artrita este, conform specialiștilor, o boală degenerativă, simptomele tind să se acutizeze cu vârsta. Afecțiunea este tratată în funcție de tipologia specifică, divizată în: osteoartrită – uzura cartilagiilor determină oasele să se atingă direct și astfel se produc inflamații și dureri – și artrită reumatoidă. Această boală este autoimună și se produce din cauza unei hipersensibilități a sistemului imunitar, care atacă celulele și țesuturile încheieturilor.

Durerile provocate de artrită pot fi ameliorate sau chiar eliminate dacă sunt folosite unele remedii naturiste, astfel încât simptome precum durerile și inflamațiile de la nivelul încheieturilor și al articulațiilor să poată fi mai ușor gestionate de fiecare pacient.

Crema analgezică – cea dintâi alegere

Oricare dintre suferinzii de artrită știe prea bine că un tratament local este primul la care va apela în caz de dureri. Un astfel de produs este unguentul Gheara Diavolului, recunoscut pentru calitățile sale terapeutice împotriva durerilor articulare. Este o cremă extrasă natural dintr-o plantă originară din sudul continentului african (Harpagophytum procumbens), folosită de sute de ani ca tratament pentru tratarea unei largi varietăți de afecțiuni și simptome, precum calmarea durerilor provocate la nivelul articulațiilor sau reducerea inflamațiilor. Proprietățile extraordinare ale plantei se datorează compușilor chimici activi – fitosteroli, flavonoide, harpagide – extrași din tuberculii uscați ai plantei.

O altă plantă miraculoasă, utilizată în mod frecvent în tratarea simptomelor artritei, este Aloe Vera, ale cărei substanțe active (peste 75 la număr) i-au creat numele de „planta nemuririi” încă din Egiptul antic. Gelul sau crema din această plantă exotică prezintă un puternic efect antiinflamator, calmant și detoxifiant – polizaharidele și monozaharidele conținute conferă efecte benefice la aplicarea locală.

Soluție naturală eficientă pentru durerile articulare este și folosirea unei creme sau a unui gel cu proprietăți antireumatice. Avantajul aceste alegeri este dat de mixul substanțelor active din mai multe plante, ale căror acțiune combinată este dovedit eficace în diminuarea simptomatologiei provocate de diferitele forme de artrită.

Adoptarea unui regim de viață sănătos

Un remediu eficient pentru durerile articulare – ale cărui efecte se văd în timp – este schimbarea stilului de viață. Scăderea în greutate, rectificarea regimului alimentar și practicarea metodică a exercițiilor sportive sunt esențiale, inclusiv pentru sănătatea încheieturilor.

În mod frecvent, inflamațiile și durerile de la nivelul articulațiilor sunt provocate de o combinație extrem de dăunătoare: înaintarea în vârstă și creșterea în greutate, aceasta punând o presiune extraordinară pe sistemul osos și muscular afectat de procesul natural al îmbătrânirii. Schimbarea regimului alimentar înseamnă nu doar o măsurare atentă a aportului caloric, dar și o alimentație naturală, bogată în nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a organismului.

Exercițiile fizice, mai ales cele practicate sub îndrumarea unui specialist, precum stretching, yoga, activitățile aerobice, au darul de a îmbunătăți semnificativ mobilitatea la nivelul articulațiilor, condiția fizică, forța și rezistența mușchilor.

Consumul de suplimente naturale

În completarea unei diete echilibrate, suplimentele naturale oferă un plus de substanțe chimice care să ajute organismul să lupte din interior cu inflamațiile și durerile specifice diferitelor forme de artrită.

În cazul artritei reumatoide, extractele din plante – ghimbir, boswellia, eucalipt, ceai verde – și categoria acizilor grași esențiali, specifici îndeosebi uleiurilor de pește, pot ameliora semnificativ manifestarea simptomelor și chiar declanșează forme de remisie a bolii.

Pentru suferinzii de osteoartrită, în schimb, un supliment alimentar eficient în diminuarea durerilor este glucozamina.

Utilizarea cremelor și a suplimentelor pe bază de plante prezintă efecte antiinflamatoare și analgezice evidente, dar nu pot oferi o alinare completă și permanentă a durerilor dacă nu sunt susținute prin măsuri complementare. În concluzie, durerile articulare pot fi tratate cu succes doar în condițiile stabilirii unui diagnostic corect și precoce al bolii, completat de o schimbare a regimului alimentar și de adoptarea unui mod de viață activ.