FacebookTwitterLinkedIn
Din nefericire, încrederea este un lucru foarte rar zilele acestea. Oamenilor li se pare greu să aibă încredere unii în alții. Conform unui sondaj făcut AP-GfK în noiembrie 2013, doar o treime din americani spun că oamenii sunt de încredere, în scădere față de 1972, când General Social Survey a pus aceeași întrebare și jumătate din americani credeau la fel. Patruzeci de ani mai târziu, în 2013, două treimi consideră că “nu poți niciodată să fii prea precaut” atunci când interacționezi cu alți oameni.

Forbes.com prezintă cele șapte motive pentru care angajații nu au încredere în liderii lor:

1.Lipsa curajului

Liderii care nu își apără punctul de vedere sunt greu de respectat și de crezut. Mult prea mulți lideri gravitează între asimilarea caracteristicilor altora și autenticitate. Ei pierd mult prea mult timp încercând să se poarte ca alți lideri din organizația lor, în loc să-și creeze propria identitate și propriul stil de leadership. Acesta este motivul pentru care mai puțin de 15% din lideri au un brand personal bine definit.

Poate că liderii își imaginează că angajații lor nu sunt atenți la acest comportament, dar, de fapt, angajații sunt întotdeauna la curent cu ce fac liderii și cum se poziționează pe ei înșiși. Atunci când liderii nu au curajul să pună în valoare nici potențialul lor, nici pe al celor din jur, devine o provocare pentru angajați să aibă încredere în judecata lor, în încrederea lor în sine și în capacitățile lor.

2. Planurile ascunse

Liderii care sunt mult prea preocupați de politică pot fi percepuți ca neautentici. Angajații vor să urmeze lideri care sunt mai puțin preocupați de politică și mai mult de atingerea obiectivelor. Deși este indicat ca liderii să fie preocupați și de politică, trebuie să fie foarte atenți să nu le dea angajaților impresia că au planuri ascunse.

Angajații vor să creadă că liderii lor sunt concentrați pe binele echipei. Dacă acest lucru necesită manevre politice pentru a atinge obiectivele echipei, atunci toată lumea este mulțumită, dar dacă angajații au impresia că liderul lor vrea doar să se protejeze pe el însuși, încrederea echipei va fi pierdută rapid și foarte greu de recâștigat.  

3. Egocentrismul

Atunci când liderul e preocupat doar de el însuși și nu se implică în dezvoltarea profesională a angajaților, acest lucru le scade încrederea rapid. Adevărații lideri au și abilități foarte bune de coaching și caută mereu noi metode pentru a-și ajuta angajații să se dezvolte. Atunci când liderii nu au o dorință reală de a oferi coaching, metorat sau de a ghida cariera angajaților, devine foarte dificil pentru angajați să aibă încredere în ei.

De asemenea, când liderii sunt egocentriști și egoul lor stă în calea dezvoltării celor din jur, acest lucru diminuează și mai mult încrederea.

4. Reputația

Atunci când oamenii încep să spună lucruri negative despre liderul lor, devine mai dificil pentru ceilalți să aibă încredere în intențiile și viziunea lui. Fiecare lider trebuie să fie conștient că este evaluat constant și că nu trebuie să se complacă, pentru că acest lucru va începe să-i afecteze negativ reputația și încrederea pe care angajații o au în stilul lor de leadership.

5. Comportamentul inconsecvent

Oamenii au tendința să aibă încredere cu cei care au un comportament consecvent. Nu este mult mai ușor să începi să pui la îndoială judecata cuiva atunci când comportamentul lor este inconsecvent?

Liderii care sunt consecvenți în abordare și intenții sunt cei în care angajații pot avea încredere. Acesta este motivul pentru care foarte mulți lideri trebuie să își îmbunătățească stilul de leadership pentru a nu pierde încrederea angajaților.

6. Nu se murdăresc pe mâini

Atunci când liderii deleagă mult prea mult și nu acceptă să se murdărească pe mâini, angajații încep să se întrebe dacă liderii lor chiar știu de ce este nevoie pentru a face treaba.

Chiar dacă nimeni nu le poate cere liderilor să aibă toate răspunsurile, liderul din secolul 21 trebuie să aibă o relație mult mai strânsă cu clienții pentru a putea să-ți evalueze corect afacerea și să-și ghideze angajații. Cum altfel ar putea să stabilească standardele și să îmbunătățească performanța echipei?

7. Lipsa unui scop generos

Când un lider nu are cele mai bune intenții, angajaților le este greu să aibă încredere în el. De aceea, atunci când liderii nu sunt recunoscători pentru eforturile și performanța angajaților și încearcă mereu să stoarcă fiecare picătură de efort de la angajați, aceștia nu pot avea încredere că intențiile liderilor sunt îndreptate spre eficiență, dezvoltarea resurselor și colaborare.

Angajaților nu le place să aibă senzația că cineva profită de ei, mai ales într-o perioadă când tuturor li se cere să facă mai mult cu mai puține resurse. De aceea, liderii trebuie să își exprime mai bine aprecierea pentru angajații lor.