FacebookTwitterLinkedIn

În zilele noastre aplicațiile fac parte integrantă din viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Piața este aglomerată cu toate tipurile de aplicații mobile. În timp ce unii fac tot ce le stă în putință pentru a rămâne înaintea curbei tehnologice, mulți răspund pur și simplu cererii clienților pentru o aplicație care le ușurează viața.

Ca atare, există o mare varietate de aplicații care se încadrează într-o gamă tot mai vastă de categorii. Câte categorii, poți întreba?

Pană la data de azi există 32 de categorii în Google Play și 24 în App Store. Sunt în principal 6 categorii definitorii în care sunt clasificate majoritatea lor. Mai departe îți voi prezenta cele 6 tipuri majore de aplicații mobile pentru a te va ajuta să poți face diferite alegeri pentru telefonul tău.

Cele 6 tipuri principale de aplicații mobile

1. Aplicații de stil de viață

Aplicațiile de stil de viață au devenit puternice în ultimii ani. O aplicație de stil de viață este una care accelerează sau menține fațetele individuale ce îți definesc stilul de viață. Prin aceasta mă refer la acele tipuri de aplicații mobile legate de: fitness, întâlniri, alimente, muzică, voiaj.

Frumusețea acestor aplicații este că, odată ce fac parte din repertoriul stilului de viață al unui utilizator, sunt probabil acolo definitiv. Acestea sunt aplicațiile la care oamenii apelează zilnic pentru a-i ajuta să găsească următoarea nouă melodie, restaurant sau destinație. Sunt aplicațiile care îi ajută să se regăsească, ce le place și ce nu le place și unde se îndreaptă mai departe.

Câteva exemple de aplicații Lifestyle sunt: Spotify, Tripadvisor, Uber, Zillow, Bumble.

2. Aplicații social media 

Aplicațiile de socializare sunt unele dintre cele mai populare tipuri de aplicații mobile disponibile. Ne construim rețelele de socializare și majoritatea dintre noi facem check-in cu ele în fiecare zi. Doar Facebook raportează peste 1 miliard de utilizatori activi zilnic.

Bineînțeles, vrem să avem ușurința de acces pe care o oferă o aplicație mobilă. Aplicațiile de socializare trebuie să fie distractive, rapide și să integreze continuu caracteristicile în expansiune ale rețelelor sociale pe care le acceptă.

Multe alte aplicații îți permit să partajezi un produs, un scor înalt sau o știre prin rețeaua ta socială. Le facilitează utilizatorilor să împărtășească ceva de care se simt pasionați fără să fie nevoie să părăsească aplicația.

Aplicațiile de socializare obișnuite sunt: Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, Twitter

3. Aplicații mobile utilitare

Utilitățile sunt tipurile de aplicații mobile pe care le putem folosi cel mai adesea fără să ne gândim la ele ca aplicații. Multe dintre ele sunt preinstalate pe dispozitiv și au o singură funcție.

Câteva exemple de tipuri comune de aplicații mobile din categoria utilitare sunt: Memento-uri, Calculator, Lanternă, Vreme.

Acestea sunt tipurile de aplicații mobile pe care tindem să le folosim mai des, dar pentru perioade mai scurte de timp. În mod normal, îți vei deschide ”calculatorul” numai pentru a rezolva o ecuație (cum ar fi calcularea unui bacșiș la un restaurant) iar apoi o vei lăsa deoparte.

4. Jocuri/Aplicații divertisment 

Categoria de jocuri și divertisment este uriașă și, ca atare, foarte competitivă. Jocurile sunt una dintre categoriile mai populare de aplicații mobile și au nevoie de puține explicații. Aceste tipuri de aplicații sunt populare printre dezvoltatori deoarece aduc utilizatorii înapoi de mai multe ori în fiecare săptămână, uneori de mai multe ori pe zi. În cele mai reușite jocuri, atât frecvența cât și durata jocului sunt mari. Dacă pasiunea ta este atat de mare încât dorești să devii parte implicată în conceperea unor jocuri de mobil, poți apela la o agenție de dezvoltare jocuri mobile, un ajutor de specialitate profesionist. 

Câteva exemple de aplicații pentru jocuri sunt: Angry Birds, Clash of Clans, Subway Surfer, Trivia Crack, Sudoku.

5. Aplicații de productivitate

Deși productivitatea poate suna ca unul dintre cele mai plictisitoare tipuri de aplicații mobile, este o categorie incredibil de populară. Aceste tipuri de aplicații își ajută utilizatorii să îndeplinească o sarcină rapid și eficient, ceea ce face ca sarcinile uneori mai ușoare să fie distractive.

Exemple de aplicații de productivitate sunt multe dintre produsele de la Google și Apple, cum ar fi: Documente, Foi, Portofel/Plată, Evernote, Wunderlist.

Cunoscute și sub numele de aplicații de afaceri, aplicațiile de productivitate organizează și completează de obicei sarcini complexe pentru tine, de la trimiterea unui e-mail până la aflarea unor calcule complexe într-un tabel excel.

6. Aplicații de divertisment

Această categorie de aplicații are un singur accent – menținându-te ocupat. Aplicațiile de divertisment sunt adesea folosite pentru a-ți umple timpul, indiferent dacă faci jet-uri în toată țara, te relaxezi acasă sau oriunde. Împreună cu site-urile lor web, o mulțime de servicii de streaming populare au aplicații mobile, astfel încât utilizatorii să își poată accesa biblioteca oriunde s-ar afla. Aplicațiile de divertisment pot include conținut video, text sau audio.

Cateva exemple de aplicații de divertisment: Netflix, Kindle, PodcastOne, YouTube, Tik Tok.

 

Acum știi totul despre principalele categorii de aplicații mobile de pe piață. Sperăm că acest lucru te va ajuta să-ți alegi câte ceva potrivit și folositor din fiecare categorie prezentată, pentru activitățile tale zilnice desfășurate prin intermediul telefonului mobil.