FacebookTwitterLinkedIn

Se împlinesc 100 de ani de când modelul Aston Martin A3 a ieșit pe poarta fabricii din Kensington, Londra. Al treilea din cele cinci prototipuri construite înainte de lansarea producției de serie, A3 a fost condus intens de cofondatorul brandului, Lionel Martin.

Cu o caroserie sport și un motor de 1,5 litri, în patru cilindri, care dezvolta 11 CP, A3 a obținut câteva victorii spectaculoase în cursele destinate automobilelor ușoare, cum ar fi cea din 1922, în Cupa Essex Motor Club, sau parcurgerea circuitului de la Brooklands cu o medie de 140 km/h în 1923.

După ce, în 2002, a fost donat Aston Martin Heritage Trust, A3 a trecut printr-o restaurare completă și minuțioasă, pentru a fi readus la standardele de fabricație. Operațiunea a fost realizată de Ecurie Bertelli, companie specializată în Aston Martin încă din perioada antebelică.Pentru a sărbători succesele în curse ale lui A3, Q by Aston Martin, divizia de personalizare a producătorului britanic, a primit misiunea de a readuce la viață spiritul automobilului antebelic într-un nou model Vantage Roadster.

Acesta a fost prezentat astăzi în cadrul unei ceremonii organizate de Aston Martin Owner’s Club, în compania selectă a altor automobile rare, care au definit istoria mărcii: modele antebelice Aston și Lagonda, o serie de exemplare cu motoare V6 (DB4, DB5, DB6 și DBS) și V8 din perioada 1968 – 2000  (Saloon, Volante, Vantage, Lagonda și Virage), precum și gama aflată în producția curentă – Vantage, DB11, DBS Superleggera și DBX.

Cel mai vechi dealer Aston Martin, HWM, a avut onoarea de a prezenta noul Vantage Roadster. HWM a fost înființat în 1938 și funcționează în aceeași clădire din 1948.


Vantage Roadster combină detaliile istorice ale lui A3 cu cele mai recente inovații și tehnologii Aston Martin. Vechea siglă Aston Martin, cu inițialele suprapuse, se regăsește pe grila neagră cu ramă din aluminiu și la interior, unde este embosată în piele pe consola centrală.

Pe aripile față, un detaliu din aluminiu fixat cu o curelușă din piele se inspiră din designul capotei din aluminiu fixate cu curele din piele ale mașinii din 1921. În spatele jantelor exclusive, de 20 de inci, etrierele de frână din bronz fac de asemenea trimitere la detaliile de design ale lui A3.
La interior, pielea Obsidian Black de pe scaune, cu accente și cusături contrastante în nuanța Chestnut Tan, logoul Aston Martin brodat pe spatele cotierei centrale, precum și comutatoarele rotative din alamă omagiază elegant gloria sportivă a A3-ului centenar.

Aston Martin Vantage Roadster A3 va fi produs în trei exemplare și va fi comercializat prin dealerul HWM.