FacebookTwitterLinkedIn

Construită după planurile arhitectului S. Charles Lee – care mai apoi s-a specializat în astfel de proiecte -, clădirea cinematografului Tower Theater a fost dată în folosință în 1927, iar primul film proiectat aici a fost comedia The Gingham Girl.

În zilele sale de glorie, Tower Theater făcea parte din zona istorică și foarte animată a sălilor de spectacole din centrul Los Angeles-ului, fiind multă vreme „the place to go”.După mai bine de 50 de ani de filme și spectacole și după ce s-a poziționat ca un reper pe harta culturală a orașului, Tower Theater și-a închis porțile în 1988, devenind clădire de patrimoniu un an mai târziu.

Apple s-a angajat cu ceva timp în urmă să conserve și să renoveze clădiri istorice de pe tot globul. În virtutea acestui angajament, departamentul de design al companiei a colaborat cu o echipă de conservaționiști pentru readucerea la viață a clădirii Tower Theater, în incinta căreia a fost amenajat probabil cel mai elegant magazin Apple de până acum.


Restauratorii au apelat la scanarea 3D cu laser și la tehnici din investigația criminalistică pentru a identifica și reproduce culorile și texturile originale folosite în amenajarea interioară a clădirii.

Fiindcă în sală se fuma, totul era acoperit de o peliculă maronie de nicotină care, pentru restauratori, dădea locului un anumit șarm, dar pentru cei care au fost însărcinați cu îndepărtarea ei a însemnat luni întregi de muncă migăloasă.
Au fost scoase astfel la iveală minunatele vitralii ale ferestrelor, sculpturile murale, detaliile din bronz impecabil lucrate ale scării din holul principal și pictura de pe tavan, reprezentând cerul albastru al Californiei. Băncile de pluș sunt asemănătoare cu cele din sala de spectacole din Apple Park, păstrând însă ceva și din aspectul fotoliilor din vechiul cinematograf, așa cum a fost el identificat în imaginile de arhivă.

Pentru design, Apple colaborează de 12 ani cu biroul de arhitectură Foster + Partners, care s-a ocupat de amenajarea magazinelor brandului amplasate în clădiri istorice renovate din Washington DC, Roma și Paris.