FacebookTwitterLinkedIn

Suma reprezintă subvenții europene la export de care producătorul a beneficiat incorect, după ce o serie de controale au dovedit că puii săi congelați aveau un conținut de apă mult prea ridicat, transmite AFP, citată de Industria Cărnii.ro.

În anul 2010, grupul Doux primea 400 de euro pentru fiecare tonă de pui congelați exportată. Însă o serie de controale efectuate în 2012 și 2013 de autoritățile vamale au descoperit că puii Doux aveau un conținut de apă peste normele europene, ceea ce, potrivit Tribunalului de la Nantes, interzice accesul firmei la subvențiile europene.

Tribunalul a confirmat o decizie în primă instanță din luna aprilie 2018, care obliga Doux “să ramburseze ajutoare europene în valoare de aproape 80 de milioane de euro, pe care le-a primit între 2010 și 2013”, se arată într-un comunicat de presă. Pentru a obține subvenții, exporturile în afara UE trebuie să “respecte aceleași reguli privind conținutul de apă, precum cele cerute pentru vânzările pe teritoriul Uniunii Europene”, se mai arată în comunicat.

Grupul Doux a înregistrat în 2017 pierderi de 36 milioane de euro la o cifră de afaceri de 290 milioane de euro. AFP informează că această firmă, care produce patru pui pe secundă și 22.000 de ouă pe oră, nu a înregistrat aproape niciodată profit anual de la crearea sa în 1955, dacă se exclud subvențiile europene la export pe care le-a primit până în 2013.