Cautare
, Staff

ForbesLife |
|

Cel mai mare iaht din lume va lupta contra poluării cu plastic a oceanului planetar

Construit în șantierul naval de la Tulcea, cel mai mare iaht din lume, REV Ocean, este deținut de Kjell Inge Røkke, al doilea cel mai bogat om din Norvegia. Acesta a fost închis în 2005 pentru corupție, după care a hotărât să se alăture inițiativei lui Bill Gates și Warren Buffett și să-și doneze averea în scopuri caritabile.  
 aboneaza-te
image1

Iahtul REV Ocean are 183 de metri lungime și a fost proiectat de celebrul designer Espen Oeino. Uriașa navă urmează să servească drept vas științific, având capacitatea de a găzdui 60 de cercetători și 30 de membri ai echipajului, dar poate fi închiriat în regim charter, caz în care poate lua la bord 28 de oaspeți în 14 cabine și un echipaj de 54 de persoane.

Vasul este dotat cu un submersibil capabil de imersiune până la 2.500 de metri și echipament științific care le permite cercetătorilor rezidenți să ia mostre sau să facă măsurători până la 6000 de metri adâncime și până la 20 de metri în solul submarin. Pe lângă echipamentul de cercetare, REV (Research Expedition Vessel) este dotat cu un incinerator ecologic care permite distrugerea fără emisii a cinci tone de plastic – cantitatea maximă pe care o poate colecta zilnic vasul.

Proiectul a fost finanțat de omul de afaceri Kjell Inge Røkke care, cu o avere de 4,3 miliarde de dolari, ocupă poziția a doua în topul celor mai bogați norvegieni. Røkke, care a recunoscut că afacerile sale au provocat probleme de mediu, a investit 350 de milioane de dolari în iahtul REV Ocean: „Vreau să-mi folosesc resursele pentru o cauză în care cred, să fiu parte a soluției”, a declarat el. REV Ocean a fost construit de grupul italian Fincantieri, care deține în România, prin subsidiara sa, Vard, două șantiere navale, la Tulcea și la Brăila.

Røkke a muncit ca pescar de la 18 ani și, în 1979, s-a mutat în SUA, unde a lucrat pe vasele de pescuit din Alaska. A făcut economii și și-a cumpărat propriul pescador, apoi, în timp, a ajuns să dețină American Seafoods Company, una dintre cele mai mari companii de pescuit din lume, cu sediul în Seattle. Un alt business deținut de Røkke este grupul RGI, în portofoliul căruia se află cunoscutul brand norvegian de îmbrăcăminte sport Helly Hansen, fondat în 1877.
La mijlocul anilor 90, Kjell Inge Røkke a revenit în Norvegia, unde este cel mai mare acționar al grupului Aker ASA, o companie de investiții industriale în sectorul exploatărilor de petrol și gaze, dar și al biotehnologiilor marine.

În 2005, miliardarul a fost implicat într-un scandal referitor la achiziționarea ilegală a licenței pentru o ambarcațiune și a fost condamnat la patru luni de închisoare, din care a efectuat 24 de zile, fiind apoi eliberat condiționat. În mai 2017, Røkke s-a alăturat inițiativei The Giving Pledge, lansate de Bill Gates și Warren Buffett, care propune bogaților planetei să-și doneze cea mai mare parte a averii în scopuri caritabile (printre alții, până acum s-au alăturat acestui demers Elon Musk, Mark Zuckerberg, Richard Branson, primarul New York-ului Michael R. Bloomberg, Larry Ellison, fondatorul Dell Computers, Ron Perelman, deținătorul producătorului de cosmetice Revlon, fondatorul eBay, Pierre Omidyar, regizorul și producătorul George Lucas, dar și Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia).

Aflată acum în faza de finisaj al interiorului, ambarcațiunea va fi livrată în 2022, după care urmează un voiaj inaugural de 250 de zile înainte ca vasul să fie lansat în lupta împotriva poluării, a pescuitului în exces și a schimbărilor climatice.

 Foto revocean.org

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii