Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

Cel mai greu lucru din lume

Schimbarea. Un cuvânt care, în cel mai bun caz, ne sperie. Spun în cel mai bun caz deoarece, de cele mai multe ori, nici măcar nu știm că avem nevoie de schimbare. Să ne schimbăm, mai precis.
Raluca_Life New_edito

Vedem repede defectele celorlalţi, criticăm imediat comportamentul sau discursul altora, identificăm imediat orice hibe. Atâta vreme cât aparţin altora. Când ne uităm în oglindă, vedem doar perfecţiune. Vedem o persoană nedreptăţită de șefi, de guvern, de autorităţi, de familie, de prieteni, de univers, dar în niciun caz nu ne vedem defectele sau greșelile.

Ne vedem idealiști, dorim să schimbăm din temelii o ţară, să facem ordine, să eliminăm nedreptăţile și neregulile – ceea ce e minunat, e perfect.

Dar, în timp ce scriem pe Facebook despre vinovaţi și despre ce am vrea să schimbăm, noi ne uităm pe Instagram în timp ce conducem, aruncăm scutecul copilului pe jos, la locul de joacă, înjurăm în gura mare lângă copii mici, parcăm pe trecerea de pietoni sau în așa fel încât nu mai rămâne destul loc pe trotuar să mai treacă o mamă și un căruţ, oferim sau luăm mită, nu plătim la timp facturile către parteneri sau furnizori, nu respectăm limita de discreţie la bancă, terorizăm educatoarele, învăţătoarele și profesorii să le dea note mai bune copiilor noștri, chiar dacă nu merită, scriem urât pe Facebook despre concurenţă sau despre oameni care nu ne plac și multe altele.

Și nici prin cap nu ne trece să ne schimbăm.

Vedem schimbarea ca pe ceva impersonal, care trebuie să se întâmple cumva, așa, miraculos. Și să li se întâmple mereu altora. Nu nouă. În niciun caz nouă. Pentru că noi suntem perfecţi.

Și nu ne dăm seama că dacă noi nu ne schimbăm, dacă noi nu ieșim din minciună, înșelătorie, nepoliteţe, lipsă de maniere, răutate, nerespectarea regulilor – schimbarea nu are cum să se întâmple.

Pentru că ţine de noi ca prin mici corectări, mici fapte, luări de atitudine și spirit civic să schimbăm o naţiune.

Dacă ne bucurăm că se taie un copac pentru că ne deranjau frunzele care ne murdăreau mașina, să nu ne mai mirăm de poluare și de afecţiunile respiratorii din familie.

Dacă ne bucurăm că am găsit un apartament într-un bloc gigantic ce se construiește sfidător într-o comunitate de case, să știm că și noi am participat la corupţie și la distrugerea unei istorii și a unei comunităţi.

Dacă atunci când ne renovăm casa vrem totul repede și punem muncitorii să lucreze zi de zi, ceas de ceas, să nu ne mai mirăm că și alţii ne vor face la fel, când noi vom dori liniște pentru că ne doarme copilul.

Schimbarea acestei ţări va începe atunci când majoritatea ne vom trezi de dimineaţă și vom dori să fim corecţi toată ziua. Și să facem bine.

Altfel, vom aștepta mult și degeaba. Nu va fi niciodată bine.

Acum 2018 ani, a murit și a înviat pentru noi Cel care a adus cea mai mare schimbare. Cel care ne-a arătat că putem fi și altfel. Oameni care să dorească și să facă binele.

Să trăim frumos!

CITEȘTE ȘI Despre bule

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii