Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Uncategorized |
|

Cel mai grav accident dintr-un club din ultimii doi ani. Cine sunt acționarii și ce măsuri au luat autoritățile în urma tragediei

Incendiul care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din București s-a soldat cu 28 de morți și 180 de răniți, iar autoritățile continuă să ia măsuri. Localul este deținut de trei acționari, informează Mediafax. 

Alin Anastasescu, cofondatorul clubului deține un pachet de acțiuni de 47% în firma care controlează clubul Colectiv din București, unde 27 de persoane și-au pierdut viața, iar alte aproximativ 200 au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit vineri seara, în timpul unui concert. Alin Anastescu mai are doi asociați, Costin Mincu și Paul Gancea care dețin un procent mai mic din firmă (23%, respectiv 30%).

Pe pagina de Facebook a acționarului principal, acesta menționează că este managing partner și cofondator al clubului, iar pe contul LinkedIn precizează că este absolvent al Facultății de Arte.

Potrivit  Mediafax, din ianuarie 2011 este producător la Cevadevis.ro, unde a realizat materiale de publicitate pentru branduri cunoscute și a organizat evenimente și a lucrat pentru diverși furnizori cu care compania Emagic Entertainment/Danube Event Services a colaborat în vederea organizării unor concerte susținute de trupe internaționale din România. Din mai 2013, a devenit cofondator și managing partner al clubului Colectiv.

Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, clubul a raportat în 2014 o cifră de afaceri de peste 45.000 lei și o pierdere care depășește suma de 27.000 de lei.

Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album. Intrarea la concert a fost liveră, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20:30. Primul apel către 112 a fost efecutat în jurul orei 22:30, după ce un incendiu a fost cauzat de artificiile din timpul spectacolului.

Pe pagina clubului Colectiv se preciza că spectacolul va beneficia „de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului”: “Goodbye To Gravity lansează noul album «Mantras of War», vineri, 30 octombrie, cu un spectacol inedit. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitaţi speciali, un after-party de Halloween marca GTG şi multe alte surprize!”.

Supraviețuitorii au afirmat că un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Mediafax informează că reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în club spune că peroprietarii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump”

În urma accidentului, aproximativ 200 de persoane au fost rănite, iar 27 au decedat, printre care și doi membri ai trupei. 162 de personae au fost transportate cu ambulanța la Spitalul de Arși, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Județean Ilfov, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Bagdasar, Spitalul Colțrea, Spitalul Municipal, Budimex și Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, iar ceilalți au mers singuri la unități sanitare, fără a rămâne internați.

Familiile tinerilor care au fost în club la momentul incendiului pot suna pentru a cere informaţii despre numele victimelor şi spitalele la care au fost duse la numerele de telefon puse la dispoziţie de MAI 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547. De asemenea, Primăria Capitalei a anunţat că asigură locurile de veci şi cheltuielile de înmormântare pentru cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Clubul Colectiv, familiile victimelor putând să facă solicitare la numărul de telefon 0800.800.868.

La câteva ore după producerea tragediei a fost deschisă o anchetă, preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, sâmbătă după-amiază, la Palatul Cotroceni, cu procurorul general al Parchetului Înaltei Curț de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, cu vicepremierul Gabriel Oprea și cu Secretarul de Stat Raed Arafat, a anunțat Administrația Prezidențială, conform Mediafax. Potrivit  aceleiași surse, Președintele României le-a cerut ca ancheta în cazul tragediei produse în clubul Colectiv „să se desfășoare cu maximă eficiență, fermitate și celeritate în aplicarea legii”.

Iohannis a mers, sâmbătă, la Spitalul Floreasca, unde sunt internate o parte din victimele incendiului, dar şi la locul tragediei – Clubul Colectiv. El a spus că acel spaţiu era total impropriu şi că este ”de neimaginat că acolo au putut să fie atâţia oameni la un concert”, mai relatează Mediafax. De asemenea, premierul Victor Ponta a cerut autorităților să prezintă săptămânaviitoare un plan de verificare a tuturor localurilor și barurilor similar clublui Colectiv.

După tragedia din clubul din central Capitalei, Guvernul a adoptat sâmbătă hotărârea care prevede că zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie sunt zile de doliu național pe teritoriul României, iar mai multe cluburi din România au anulat petrecerile de sâmbătă seara, în timp ce mai mulți artiști și-au amânat concertele.

Acesta este cel mai grav accident dintr-un club din ultimii doi ani, după ce  în 2013, într-un club din Brazilia au murit 235 de persoane în urma unui incendiu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii