FacebookTwitterLinkedIn

Două restaurante din Copenhaga, Noma și Geranium, ocupă primele poziții ale ediției 2021 a topului World’s 50 Best Restaurants.

Noma, restaurant cu trei stele Michelin, se află pentru a cincea oară în poziția de lider, pe care a mai ocupat-o în 2010, 2011, 2012 și 2014. „Am învățat în ultimul an cât de fragile pot fi visurile noastre și cât de solicitantă și aspră poate fi această industrie”, a spus René Redzepi, chef-ul și coproprietarul Noma, la ceremonia de decernare a premiilor World’s 50 Best, desfășurată la Anvers, Belgia.

René Redzepi

 

Noma, restaurantul care a pus așa-numita „nouă gastronomie nordică” pe harta culinară a lumii, s-a clasat pe poziția a doua a clasamentului în 2019 (ediția din 2020 nu s-a ținut din cauza pandemiei).


Chiar dacă restricțiile de circulație au provocat închiderea unor restaurante aflate între primele zece în topul World’s 50 Best, anul acesta clasamentul este destul de puțin schimbat față de ediția precedentă. Explicația este aceea că, datorită limitărilor impuse de pandemie, celor 1.000 de chefs, proprietari de restaurante și critici culinari ale căror voturi se concretizează în World’s 50 Best, li s-a permis să voteze pe baza experiențelor gastronomice avute în țările de origine, din ianuarie 2020 încoace.


Fiind vorba de… gusturi, nu toată comunitatea culinară aderă la metodele de elaborare a unui clasament care poate fi afectat de subiectivism, dar care a devenit o componentă importantă a conversației gastronomice globale.

Un loc în acest top poate fi un impuls esențial pentru afaceri. „Rezervările au explodat după ce s-a anunțat că Noma a câștigat”, a mai spus chef Redzepi la ceremonia de la Anvers. „După ce am câștigat prima dată, zilele de marți erau la fel de aglomerate ca sâmbetele, iar website-ul nostru s-a blocat de câteva ori.”

Iată care sunt restaurantele clasate pe primele zece poziții ale topului World’s 50 Best Restaurants:

  1. Noma, Copenhaga
  2. Geranium, Copenhaga
  3. Asador Etxebarri, Atxondo, Spania
  4. Central, Lima
  5. Disfrutar, Barcelona
  6. Frantzén, Stockholm
  7. Maido, Lima
  8. Odette, Singapore
  9. Pujol, Mexico City
  10. The Chairman, Hong Kong