Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Cel mai bogat om al Europei, Bernard Arnault, își cumpără influență prin achiziții mass-media

Miliardarul Bernard Arnault a ținut titlurile ziarelor cu privire la acordul preluării Tiffany, dar o altă tranzacție, mai mică, făcută acasă în Franța, a trecut neobservată.  
Bernard Arnault pe coperta Forbes Franta

Încercarea lui Bernard Arnault de a scoate imperiul său de lux LVMH dintr-un acord de 16 miliarde de dolari pentru preluarea bijutierului american Tiffany  a fost subiect de știri în presa internațională, care a omis o altă tranzacție, notează Bloomberg. Grupul de investiții Arnault a achiziționat o participație de peste 5% la Lagardere, un conglomerat francez cu afaceri variate, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Europa. Lagardere a intrat pe piața românească în 1996, când a dezvoltat rețeaua Radio 21, devenită ulterior Virgin Radio. În 2018 grupul a vândut toate posturile de radio deținute în România, inclusiv Europa FM și Vibe FM.

Jurnaliștii de la Bloomberg se întreabă acum de ce Arnault, cunoscut ca fiind cel mai de succes bancher de investiții din Franța, își dorește în portofoliul său o piesă mass-media, pe lângă brandurile de lux ca Dior, Fendi, Louis Vuitton, Hennessy sau Dom Perignon. Cei apropiați susțin că astfel miliardarul și-a cumpărat influență politică.

Chiar dacă presa deținută de Lagardere înregistrează pierderi, are în portofoliu publicații de renume, cu influență în Franța, precum Paris Match, postul de radio Europa 1 și Le Journal du Dimanche.

Averea lui Bernard Arnault

Averea miliadarului Arnault, în valoare netă de aproximativ 86 de miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires, îl califică pe primul loc în Europa și îi conferă destulă influență, însă niciodată nu pare să fie suficientă, consideră Remy Le Champion, unul dintre liderii programului de jurnalism al Institutului de presă francez de la Universitatea Paris-Assas.

„Bernard Arnault are acces la oricine dorește în guvern. Totuși, oamenii extrem de bogați au adesea un hobby. Beneficiile aduse de proprietatea asupra unui trust media compensează costul relativ limitat pentru un om a cărui valoare netă este de 80 de miliarde”, a spus el. 

În cazul Tiffany, Arnault a primit sprijinul guvernului francez pentru a se retrage din acord. LVMH a obținut o scrisoare de la ministrul de externe Jean-Yves Le Drian prin care solicita o întârziere a acordului din cauza unei dispute comerciale între SUA și Franța, pe care compania a invocat-o drept motiv pentru ieșire.

Ce titluri mass-media controlează Arnault

LVMH, controlată de Arnault, deține Les Echos, principalul cotidian financiar din Franța și Le Parisien. Acesta mai controlează și Radio Classique, un post care oferă știri în programele de dimineață.

„A fi proprietarul acestor ziare îi conferă influență mass-media și asta înseamnă că nu vrei să-ți stea în spinare”, a spus Julia Cage, profesor de economie la Sciences Po din Paris, referindu-se la scrisoarea lui Le Drian.

Achiziționarea pachetului Lagardere va permite miliardarului să-și adâncească prezența în mass-media și, de asemenea, să creeze legături mai strânse între companiile similare, au scris analiștii de la Oddo BHF. LVMH deține rețeaua de magazine duty-free DFS și are o participație la grupul Madrigall, proprietarul Gallimard, editorul unor autori precum laureatul Nobel Patrick Modiano.

Arnault nu se oprește aici

Mai mult decât atât, Arnault intenționează să mai cumpere o participație de 40% în grupul de presă care deține revista de afaceri Challenges.

„Activele media deținute de personalități industriale, chiar dacă nu sunt intervenționiste, conferă neîncredere”, a mai spus Cage.

Dar Arnault nu este singurul miliardar francez care investește în active media. Magnatul de telecomunicații Martin Bouygues și Patrick Drahi controlează sau dețin radiodifuzorul TF1 și canalul de știri BFM TV, în timp ce Xavier Niel este co-proprietar al cotidianului Le Monde. Familia Dassault deține ziarul Le Figaro, în timp ce Vincent Bollore are o participație de control în rețeaua CNews TV și în Lagardere.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii