FacebookTwitterLinkedIn

Bărbatul, în vârstă de 67 de ani, apare ca rezident în Monaco, relatează Bloomberg. Aici rezidenții nu plătesc în mod obișnuit impozite pe venit sau pe câștiguri de capital.

Averea lui Jim Ratcliffe valorează 22,5 miliarde de dolari prin participarea sa majoră la compania Ineos, producător de produse chimice cu sediul în Londra pe care l-a construit încă din anii ’90. 

Dezvăluri în presa internațională

S-a discutat în presa internațională despre relocarea sa, ca metodă pentru a evita impozitarea, încă din 2018. Astfel, Sunday Times a dezvăluit anul trecut că planificarea fiscală a lui Ratcliffe și a altor directori superiori ai Ineos a provocat tensiuni cu auditorul companiei, PwC. Ulterior, firma de contabilitate a demisionat din funcția de auditor al Ineos. Informația nu a fost comentată de niciun reprezentant al părților implicate.

Monaco a apărut pentru prima dată ca o opțiune pentru Ratcliffe atunci când el și alți directori ai Ineos au considerat mutarea sediului companiei în urmă cu aproximativ un deceniu, după un dezacord fiscal cu guvernul britanic. La acea vreme, perspectiva mutării angajaților Ineos și a familiilor lor tinere în statul suveran i-a determinat pe liderii companiei să se stabilească în jurisdicția mai largă a Elveției.

De altfel, mai mulți miliardari din Marea Britanie au făcut astfel de mutări după ce națiunea a votat Brexitul în 2016. Astfel, James Dyson s-a mutat la Singapore, iar Anthony Bamford, președintele producătorului de excavatoare JC Bamford Excavators Ltd., a transferat, în acest an, acțiuni în companiile holding din Caraibe ale companiei în Elveția, modificând aranjamentele care au favorizat averea familiei sale de zeci de ani.