FacebookTwitterLinkedIn

Studiul a fost realizat în martie 2014 în rândurile a 5.770 de angajați ai companiilor cu până la 250 de angajați din 13 piețe europene, inclusiv 501 angajați ai unor companii din România.

Legat de lucrul în afara orelor de program, aproape unul din trei angajați (31%) raportează că acest lucru se întâmplă în mod regulat, 32% că se întâmplă din când în când și 31% în mod ocazional. Doar 6% dintre angajați evaluează că nu au lucrat niciodată în afara orelor de program, mai arată studiul citat.

Dintre cei ce lucrează mai mult sau mai puțin regulat în afara orelor de program (63%), jumătate (50%) asociază acest fapt cu încărcarea mare de la serviciu. O treime (33%) dintre angajații români lucrează în afara orelor standard de serviciu din cauza flexibilității de la locul de muncă.

În 2014, aproape jumătate dintre angajații IMM-urilor din România anticipează o creșterea a încărcării la serviciu (44%). Unul din cinci se așteaptă la o competiție crescută în piață (23%) și la o cerere accentuată a clienților pentru servicii mai bune și răspuns mai rapid (22%).

Întrebați ce schimbări ar opera în politicile IT ale companiilor, angajații români au răspuns că ar oferi angajaților opțiunea de a lucra de la distanță (în proporție de 37%), că ar oferi mai multe opțiuni angajaților în ceea ce privește device-urile de lucru (26%) și că ar implica mai mult angajații în designul sistemelor și proceselor IT (20%).

O perspectivă cheie evidențiată de studiu este că angajații români sunt polarizați când evaluează sistemele IT pe care le au la dispoziție la birou. O treime (32%) consideră că sistemele IT sunt depășite, în timp ce 34% consideră că beneficiază de ultimele inovații la birou. Circa 61% dintre cei care se plâng că sistemele pe care le utilizează utilizate pun problema pe seama PC-urilor vechi de 5-10 ani și 55% reclamă utilizarea unor sisteme de operare mai vechi de 5 ani. În același timp, IT-ul depășit se leagă de lipsa echipării cu tablete și smartphone-uri (45%), de lipsa aplicațiilor mobile (38%) și a abilităților tehnice care să permită accesul de la distanță (34%).