FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut, bugetul brut consumat pe principalele rețele de radio s-a ridicat la 177,71 milioane euro (rate card), conform studiului „Monitorizarea Investițiilor în Publicitatea pentru Radio” (MIPR), realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT). Acest buget, calculat la tarifele-lită de publicitate ale fiecărui radio, este mai mare cu 0,9% față de cel din 2014.

Numărul de spoturi radio a fost de 517.977, în scădere cu 0,9% față de 2014.

Cel mai mare investitor în reclamele radio a fost compania farmaceutică Zdrovit, care deține printre altele, brandurile Anticârcel®, Bilomag Forte, ColonProtect și Supramax®. Zdrovit a comandat 83.611 de spoturi în valoare brută de 30,1 milioane euro (rate card), conform BRAT. Zdrovit se detașează categoric de restul investitorilor prin volumul brut monitorizat.

Pe locul secund în topul investitorilor se plasează magazinul online eMAG, cu 21.252 de clipuri în valoare brută de 6,69 milioane euro (rate card).

În top 15 cei mai mari investitori în publicitatea radio se află șase supermarketuri și hipermarketuri, trei operatori de telefonie mobilă, două magazine de electrocasnice și IT&C, două companii famaceutice, un magazin online și un magazin de mobilă.

Se constată că radioul are câțiva parteneri de încredere în furnizarea de bugete de publicitate: retailul, telefonia mobilă și piața farmaceutică.

BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presa scrisă, online, radio și outdoor).

Important: Toate bugetele sunt calculate la tarifele-listă de publicitate ale radiourilor. Din aceste bugete NU s-au scăzut discounturile și gratuitățile acordate clienților de către radiouri.