FacebookTwitterLinkedIn

Volumul total brut de publicitate investit în presa scrisă s-a ridicat la 156.660.505 euro, valoare calculată la tarifele-listă (rate card) ale fiecărei publicație. (Nu s-au scăzut discounturile aplicate și nici gratuitățile acordate clienților de către editori.) Bugetul brut este mai mare cu 1,4% față de cel din anul precedent.

Practic, numărul de machete publicitare a scăzut, dar bugetul investit (la rate card) s-a menținut la același nivel cu cel din 2013. (Creșterea de 1,4% se datorează majorării prețurilor de publicitate de la unele titluri.)

„Forbes România” estimează că bugetul net de publicitate (banii care au intrat în print) s-a ridicat la 14,8 milioane de euro. În 2008, cel mai bogat an în investiții publicitare din România, bugetul atras de presa scrisă a fost de 82 milioane de euro, conform studiului „Media Fact Book”, realizat de Initiative România.

Cel mai mare investitor în print, în anul 2014, a fost lanțul de magazine Lidl, cu 4.224 de inserții publicitare în valoare de 22,9 milioane de euro (rate card), conform studiului „Monitorizarea Investițiilor în Publicitatea (MIP)”, realizat de BRAT. Lidl este de departe cel mai mare consumator de publicitate în presa scrisă.

În top 10 cei mai mari clienți publicitari se numără cei trei operatori telecom – Orange, Vodafone și Telekom România -, doi dealeri auto – Porsche România și

Trust Motors -, un producător de cosmetice (L’Oreal), un producător de  mobilier casnic – IKEA, producătorul de bunuri de larg consum Procter & Gamble, care este și liderul consmului de publicitate TV, și Neotek, firmă de întreținere a sănătății.

De remarcat faptul că Telekom România, care și-a declanșat campania de promovare în septembrie 2014, a consumat în print, în ultimele patru luni ale anului, un volum brut mai mare decât cel al Vodafone și apropiat de Orange.