FacebookTwitterLinkedIn

România are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale inegalităţii veniturilor din Uniunea Europeană (UE), iar acesta este în creştere, în contextul în care sărăcia este în scădere. Sărăcia şi excluziunea socială se menţin în rândul tinerilor, al familiilor cu copii, al persoanelor cu dizabilităţi, al populaţiei rome, al oamenilor din zona rurală şi al populaţiei inactive, deşi rata sărăciei este în scădere, apreciază Comisia Europeană.

De asemenea, raportul Comisiei evidenţiază o diferenţă între regiuni şi o divizare între zonele rurală şi urbană. În România, venitul mediu în zonele rurale este de doar 67% din venitul mediu din zona urbană, în comparaţie cu media UE de 80%. România are a doua cea mai redusă rată din UE.

Şomajul se apropie de nivelul scăzut existent înaintea crizei şi este prevăzut să scadă în perioada 2017-2018. Rata angajării a scăzut uşor în 2016 şi este aşteptată să crească într-un ritm moderat, apreciază raportul.

Deficitul guvernamental este aşteptat să crească la 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2017 şi la 3,9% din PIB în 2018, reiterează raportul menţionat. Pe 13 februarie, Comisia prezenta estimări asemănătoare.

Potrivit raportului, consumul este aşteptat să continue să crească constant în 2017 şi să încetinească în 2018, când ar putea avea loc o creştere a preţurilor pentru consumatori.