Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Cehia a înregistrat în 2020 un deficit bugetar de 1,02 miliarde euro

Deficitul bugetar al Cehiei în anul 2020 a fost de 367,4 miliarde coroane (1,025 miliarde euro), record în istoria țării.  
bani europa shutterstock_1379236544

Cehia a înregistrat în 2020 cel mai mare deficit bugetar din istoria ţării, a anunţat ministrul Finanţelor, Alena Schillerová, potrivit Radio Prague International.

Impactul pandemiei de coronavirus este profund vizibil in economia Cehiei, care se bucura înainte de izbucnirea crizei sanitare de o crestere economica mai mare decat majoritatea statelor membre UE, potrivit OCDE într-un raport de ţară în decembrie, scrie news.ro.

Deficitul bugetar al Cehiei în anul 2020 a fost de 367,4 miliarde coroane (1,025 miliarde euro),  dintre care 216,5 miliarde de coroane au reprezentat cheltuieli  pentru combaterea coronavirusului, inclusiv compensarea companiilor, a angajaţilor şi a altor persoane.

Guvernul a majorat investiţiile până la o valoare de 173 miliarde CZK, mai mari cu 34 miliarde coroane comparativ cu 2019. Este cel mai mare deficit atins de la înfiinţarea Republicii Cehe.

Cheltuielile guvernului în timpul crizei au fost direcţionate greşit, a declarat Lukáš Kovanda, economist şef la Trinity Bank şi membru al Consiliului Economic Naţional, pentru Radio Cehia.

După cum s-a menţionat adesea, este absolut cel mai mare deficit din istoria ţării. Nu putem fi mulţumiţi de situaţie, dar condiţiile au meritat acţiunile. Toate economiile avansate au datorii. Deci, acest lucru nu este nimic extraordinar, ci mai degrabă o restructurare a datoriilor. Totuşi, cred că ar fi trebuit să se facă altfel. De exemplu, mai mulţi bani de la casele de stat s-au cheltuit pe măştile pentru pensionari decât pentru compensaţia muncitorilor liber profesionişti. Pur şi simplu a atras mai multă atenţie. Şi, deşi pensionarii au fost grav afectaţi de izolare, lucrătorii independenţi au suferit mai mult”, a spus el.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii