FacebookTwitterLinkedIn

Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, a fost unul dintre invitații Forbes CEE Forum 2020. Iată principalele sale declarații:

Întreprinderile au prosperat, mai ales cele din industria IT, software, comerț electronic, farmaceutic“, constată Liviu Rogojinaru, invitat în cadrul Forbes CEE Forum 2020. Secretarul de stat evidențiază importanța procesului de digitalizare în România și prevede un viitor axat pe noi tehnologii.

Sprijinirea activă a trasfomarii digitale: digitalizarea serviciilor publice și fiscale, digitalizarea trebuie să vină din două direcții, și din partea statului și din partea partenerului privat”, adaugă oficialul. “Problema dureroasă, dură, e să avea firme suficient de capabile să absoarbă acești bani, să convingem administrația să aibă capacitatea și bunăvoință să absoarbă banii puși la dispoziție.

Despre proiectele pe care Guvernul le demarează, Liviu Rogojinaru prezintă principalele direcții pe care Guvernul și Uniunea Europeană (UE) se axează și punctează detalii tehnice despre modul în care întreprinderile pot beneficia de fonduri, în special nerambursabile.

“Viitorul e bazat pe inovație digitală și introducerea a noi tehnologii”, explică secretarul de stat. Cadrul financiar multianual al UE pe anii 2021-2027 “presupune bani pentru 3 direcții: inteligența artificială, Pactul Ecologic European, Economie circulară. Trebuie să pregătim firmele din România să fie capabile să absoarbă acești bani. În România, din 10 IMM-uri, doar două sunt deja sau sunt pregătite pentru digitalizare.” 

Deși Uniunea Europeană a stabilit bugetul pe termen lung, respectiv sectoarele care vor primi finanțări, Guvernul României demarează programe destinate redresării și relansării economiei. 

Există trei direcții, fonduri nerambursabile: 100 milioane de euro pentru microintreprinderi, cele care până la 31 decembrie nu au avut angajați. Sperăm să-i dăm drumul săptămâna viitoare. Este extrem de simplu. Al doilea este de ajutorare a firmelor lovite de Covid. Avem 350 milioane deocamdată pentru firmele care și-au scos certificatul verde sau galben, o parte din ele vor reuși să se califice la acest program. Vor trebui să îndeplinească anumite criterii impuse de UE.  Va fi operabil începând cu 5-12 octombrie, deja este deschisă o sesiune de precalificari. Programul al treilea este investițional, 15.000 milioane de euro, un program din care puteți să faceți investiții.Trebuie să primim toate cererile și să facem analiza acestor programe până la 31 decembrie.Acestea sunt cele 3 programe principale“, concluzionează Liviu Rogojinaru.

FOTO: Facebook/ Liviu Rogojinaru