FacebookTwitterLinkedIn

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) –Elveţia, Ministerul Finanţelor Publice, Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism şi CEC Bank vor implementa Programul Româno-Elveţian pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Acordul a fost semnat astăzi în cadru oficial, la sediul CEC Bank.

Bugetul programului este de 28 de milioane de franci elveţieni, din care 20 de milioane (150 de milioane de euro) reprezintă contribuţia elveţiană, iar restul, cea a CEC Bank.

„Succesul economiei elveţiene se datorează unor IMM-uri foarte active”, a declarat ambasadorul Confederaţiei la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet. Maria Grapini, Ministrul delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, a adăugat că „2014 trebuie să fie un an pentru politici cu efect în mediul de afaceri”, iar acest proiect este unul „pro-business”, de care ar fi vrut să poată beneficia în perioada începuturilor sale în afaceri.

Programul va lansa instrumente financiare de tipul creditelor de investiţii care susţin dezvoltarea IMM-urilor din patru domenii prioritare: producţie (cu câteva excepţii), turism, servicii medicale şi comercializarea sistemelor dedicate economisirii de energie.  Criteriile de acordare a creditului exclud firmele în insolvenţă sau faliment. Pe lângă aceasta, ele trebuie să aibă minim un an experienţă în domeniu, să nu aibă datorii şi să prezinte un plan de investiţii.

Programul va fi derulat exclusiv prin CEC Bank, banca aleasă în urma unei  licitaţii, datorită experienţei într-un program similar, prezenţei teritoriale şi costurilor propuse.