FacebookTwitterLinkedIn

Însă doar în ultima vreme am văzut ceasuri de damă adevărate – adică și frumoase, și mecanice. De regulă, doamnele erau tratate cu quartz și atât. Dar vremurile s-au schimbat. Mult. În bine.

Așa că mă bucur să vă prezint preferatele mele din acest an la categoria ceasuri adevărate pentru doamne adevărate. Unele au mecanism quartz, dar sunt absolut superbe, adevărate opere de artă. Altele au mecanism conceptual, foarte complex și sunt, la rândul lor, opere de artă.

Piaget – Extremely lady

Piaget este recunoscut pentru atenția pe care o dedică ceasurilor feminine, atenție care i-a conferit un public feminin extrem de fidel. Din anii ’60, brandul excelează în arta de a lucra cu aurul pentru a realiza unele dintre cele mai somptuoase brățări de ceas din lume.

Anul acesta, Piaget a reluat trei modele din arhivele sale, ale căror brățări fac trimitere la blană, gheață sau lemn, din colecția Extremely Lady. Cadranele sunt cel puțin la fel de frumoase și sunt realizate din sidef, lapis lazuli, rubin, opal sau turcoaz.

Richard Mille – RM 07-01

La polul opus, Richard Mille prezintă un ceas high-mech pentru doamne – modelul RM 07-01 are o carcasă din ceramică, pavată cu diamante. Mecanismul in-house automatic CRMA2 este asamblat pe o placă de bază și punți din titan. Cadranul este acoperit cu diamante și onix negru.

Van Cleef & Arpels – Sweet Alhambra

Van Cleef & Arpels sărbătorește 50 de ani de la lansarea colecției Alhambra printr-o ediție de patru ceasuri cu brățări și carcase din aur, diamante, precum și cadrane din sidef, malahit, lapis lazuli și turcoaz. Ultimele trei variante sunt limitate la 50 de exemplare fiecare, în vreme ce modelul cu cadran din sidef va fi inclus în colecția permanentă.

Lange & Sohne – Saxonia Thin In Copper Blue

Da, știu, brandul german A. Lange & Sohne nu este cel mai feminin în domeniu, însă ceasurile pe care le realizează sunt atât de elegante, de subtile, de minunat finisate și cu mecanisme atât de performante, încât doamna din mine își dorește absolut toate modelele pe care le-au lansat vreodată.

Modelul Saxonia la care mă refer acum este totuși mai feminin, prin cadranul special (o raritate la Lange, care nu prea se îndeletnicește cu realizarea de cadrane exotice) – sticlă aventurină, un material care s-a născut în secolul 17, în Veneția, și care strălucește precum cerul unei nopți de vară, într-o țară fără pic de poluare.

Punctulețele strălucitoare sunt, de fapt, incluziuni minuscule de dioxid de cupru în sticla cadranului. Carcasa are un diametru de 39 mm (perfectă pentru o doamnă) și include cel mai plat mecanism de la Lange, calibrul mecanic L093.1, care oferă o rezervă de funcționare de 72 de ore.

Audemars Piguet – Ladies Royal Oak Concept Flying Tourbillon

Este primul ceas Royal Oak Concept pentru doamne și primul flying tourbillon al brandului. Cu un aspect care chiar atrage toate privirile (pot spune cu sinceritate că cealaltă lansare pentru doamne – Millenary – nu mă convinge prin nimic), carcasa din aur alb are un diametru de 38,5 mm și va fi disponibilă cu diamante cu șlefuire baghetă sau briliant.

Chanel – Premiere Rock Gold / Code Coco

Da, scriu despre două ceasuri de la Chanel. Pentru că nu mă pot abține. Îmi place când constat că brandurile au grijă de universul lor, când toate modelele sunt lansate după un proces de gândire în detaliu, când totul are sens pentru brand și îi consolidează poziția și selecția de produse.

Așa e la Chanel – toate sunt la locul lor, toate sunt inspirate, șarmante, șic și e o plăcere, indiferent cât de obosită sunt, să văd ceasurile Chanel. Și să o revăd pe Marine Gourlay, care se ocupă cu drag de brand. CODE COCO este un ceas pe care nu l-am înțeles imediat, dar și când am înțeles, în sfârșit, am fost captivată – celebrul mecanism de închidere al genților Chanel 2.55 a fost adaptat pentru acest ceas, a cărui brățară se închide cu un click, pe cadran.

Anul acesta, a fost prezentat pentru prima oară în varianta din ceramică neagră. PREMIERE ROCK GOLD este primul ceas creat exclusiv pentru doamne în 1987, inspirat de forma octogonală a dopului de la sticla de Chanel no 5 – anul acesta au prezentat o ediție limitată la 1.000 de exemplare, iar cadranul acționează ca o minioglindă discretă – după cum se poate vedea și din fotografie.

CITEȘTE ȘI Roberto Coin – „Luxul înseamnă să poți face ceea ce vrei, atunci când vrei și cu cine vrei“

Rolex – New Cosmograph Daytona

Închei cu ceasul care mi-a plăcut cel mai mult anul acesta, după saloanele de la Geneva și de la Basel. Un ceas spectaculos și în același timp elegant, așa cum doar Rolex poate realiza – noul Daytona, din aur de 18 carate Everose, a cărui lunetă este pavată cu 36 de safire, în culorile curcubeului.

Da, știu, sună ca un ceas pentru un anumit tip de personalitate, dar eu, probabil una dintre cele mai simple persoane din această lume, cu oroare de orice iese prea mult în evidență, am fost fermecată de acest model de îndată ce l-am văzut și, iremediabil, de îndată ce l-am probat.

Nu știu, sincer, cum reușesc cei de la Rolex să realizeze astfel de piese somptuoase, colorate, puternice, curajoase, dar în același timp elegante și de bun-gust. Carcasa este, la rândul său, un studiu în arta atenției la detaliu și a perfecționării continue, succesive. Noul Daytona este echipat cu calibrul 4130, un mecanism cronograf automatic dezvoltat și manufacturat în totalitate de Rolex.