Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Ceasul dispărut al reginei Marie-Antoinette

Comandat casei Breguet pentru regina Marie-Antoinette, ceasul care poartă numele acesteia a avut o relație aparte cu timpul: a fost nevoie de 44 de ani pentru producerea lui, după care a fost furat dintr-un muzeu și, vreme de 23 de ani, nu s-a mai știut nimic despre el.
FCB_MarieAntoinetteWatch

Având o admirație vecină cu fascinația pentru ceasurile parizianului Abraham-Louis Breguet, regina Marie-Antoinette a achiziționat numeroase piese de la acesta de-a lungul timpului.

În 1783, un admirator misterios al reginei a vrut să-i facă acesteia o surpriză, comandându-i lui Breguet cel mai spectaculos ceas pe care acesta îl putea realiza, incluzând toată gama de funcții pe care arta orologeră o putea oferi la acea dată.

„Brieful” primit de Breguet mai preciza că, acolo unde era posibil, aurul să înlocuiască celelalte metale, iar mecanismele auxiliare, așa-numitele „complicații”, să fie cât mai numeroase și variate. Nu exista o limită financiară sau de timp pentru onorarea acestei comenzi.

Faptul că nu s-a stabilit un termen de predare a comenzii a făcut ca ineditul ceas să aibă o relație cât se poate de relaxată cu timpul. Având numărul 160 în portofoliul Breguet și fiind denumit „Marie-Antoinette” în onoarea viitoarei posesoare, ceasul a fost finalizat de fiul respectatului ceasornicar și de artizanii din atelierul său, în 1827: trecuseră 34 de ani de la moartea tragică a reginei, patru de la decesul lui Louis Breguet și 44 de ani de la data când acesta primise comanda.

Breguet Nr. 160, ceasul original Marie-Antoinette

 

Ceasul are nu mai puțin de 823 de piese componente, întoarcere automată și calendar perpetuu, și a fost achiziționat de Sir David Salomons, primul primar evreu al Londrei și una dintre figurile importante ale luptei pentru emanciparea evreilor din Regatul Unit.

Ceasul Marie-Antoinette împreună cu celelalte piese orologere din secolele 18 și 19 care alcătuiau impresionanta colecție a lui Salomons au fost expuse la Muzeul Artei Islamice din Ierusalim (înființat în anii 70 de fiica acestuia).

Pe 17 aprilie 1983, peste 100 de ceasuri din colecția David Salomons, inclusiv „Marie-Antoinette”, au fost furate și multă vreme nu s-a știut nimic despre ele. Abia în 2006 poliția israeliană a primit un pont de la persoane care avuseseră ocazia să vadă anumite exemplare din colecție și o parte dintre ceasuri au fost recuperate.

S-a dovedit că acestea fuseseră furate de un escroc mărunt, Naaman Diller, care izbutise să treacă singur de sistemul de securitate al muzeului. Diller a murit în 2004, iar văduva sa a încercat să vândă ceasurile rămase, dar a fost prinsă și condamnată la cinci ani de probațiune pentru deținere de bunuri furate.

Din cele 106 ceasuri furate de Diller, au fost recuperate 39, inclusiv capodopera lui Breguet, „Marie-Antoinette”. Acestea au fost restaurate și expuse din nou în muzeul din Ierusalim.

Interesant este că tot în 2004 artizanii Breguet au fost provocați de Nicholas Hayek, președintele Swatch Group, să creeze o replică a ceasului Marie-Anoinette. Recrearea numeroaselor complicații exclusiv pe baza documentelor tehnice și a schițelor existente în Muzeul Breguet și în Musée des Arts et Métiers din Paris, a fost o sarcină colosală pentru tehnicienii și ceasornicarii firmei.

Breguet Marie-Antoinette Pocket Watch Nr. 1160

 

A fost nevoie de patru ani pentru recrearea ceasului Marie-Antoinette. Acesta a fost ambalat într-o cutie confecționată din lemnul faimosului stejar din grădina Versailles, la umbra căruia reginei îi plăcea să se odihnească. După o furtună violentă care a rupt stejarul, responsabilii domeniului de la Versailles au decis să-l taie și i l-au oferit cadou lui Hayek, cu ocazia zilei de naștere.

În 2013, ceasul original Marie-Antoinette era evaluat la 30 de milioane de dolari.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii