Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Ceasornicarul din Jaffa

Pe Itay Noy îl vei găsi în Elveția doar cu prilejul târgurilor de ceasuri sau când călătoreşte pentru afaceri. Deschizându-și atelierul la Jaffa – Tel Aviv, loc de care este foarte mândru, el ne arată că poți face orologerie de înaltă calitate și în afara spațiilor recunoscute pentru tradiția în domeniu.
 aboneaza-te
itayNoy

Un atelier pe coasta Mediteranei

Cunosc destui orologeri neelvețieni care s-au mutat în Țara Cantoanelor pentru a se afla mai aproape de furnizori și pentru a se bucura de toate avantajele aduse de integrarea în industria locală. Însă Itay Noy este mândru de atelierul său din Jaffa – Tel Aviv și spune că nu a simțit niciodată imboldul de a-și reloca afacerea într-unul dintre spațiile cu mare tradiție orologeră. „Ca artist, pentru mine este foarte important să rămân conectat la propria mea identitate și să creez aici, unde locuiesc eu. Știu că nu este un lucru tocmai obișnuit, dar e o atitudine genuină și sunt foarte mândru de calea pe care am ales-o. Să manufacturez ceasuri în Israel nu e tocmai un lucru simplu, dar îmi aduce mari satisfacții. Lucrul acesta mă diferențiază în contextul miilor de branduri de ceasuri și al industriei cu producție de masă.” Îl întreb ce anume iubește cel mai mult la orașul lui. „Tel Avivul este un centru internațional al culturii, artei, gastronomiei. Locuiesc aproape de mare, iar ideea de a-mi începe ziua pe placa de surf este irezistibilă.” Și nu poți să nu-i dai dreptate: atelierul său se află în orașul vechi, cu austerele sale clădiri de piatră, cu minunatele galerii, muzee și lăcașuri de cult, aproape de Parcul Abrasha și de far. E un loc pe care nu poți să nu-l îndrăgești.

Noua geometrie a timpului

La fel ca în cazul altor creatori orologeri, cariera lui Itay Noy are ca punct de start comerțul; la 22 de ani a început să lucreze într-un magazin de ceasuri, s-a îndrăgostit rapid de ele și a vrut să afle cum se construiesc. „Ca parte a muncii mele la magazin, am învățat lucrurile de bază privitoare la orologerie. După o vreme, am hotărât să urmez cursurile Academiei de Artă și Design Bezalel din Ierusalim. Mi-am obținut licența în giuvaiergerie și, mai târziu, am absolvit cursurile de master din cadrul Academiei de Design din Eindhoven, Olanda.”

Au trecut două decenii de când și-a deschis atelierul; sunt curios să aflu dacă pe-atunci era mai greu să te lansezi pe cont propriu în lumea orologeră. Îmi spune că administrarea unui brand independent este o provocare continuă. Analizând colecția de modele propuse de el, îți dai seama că dificultățile pe care le întâmpină creatorul sunt cele pe care el însuși și le scoate în cale: Itay vrea ca fiecare nou model să aducă lucruri nu doar noi, ci uimitoare. Ceasurile lui vin într-o diversitate de forme și de dimensiuni de carcase și, mai fascinant, cadranele sunt mereu extrem de originale, rezultate ale constantei experimentări în materie de afișare a timpului.

De exemplu, indecșii orari ai modelului ReOrder sunt dispuși în sensul invers al acelor de ceasornic, aparent dezordonat, ora fiind indicată de numeralul redat în culoare contrastantă. Un alt ceas, Part Time, destructurează timpul într-un stil propriu: una din jumătățile cadranului indică ora de zi, cealaltă – ora de noapte, fiecare având ferestre dedicate, independente, astfel încât când una din jumătăți funcționează, cealaltă intră în stand-by. Este ceasul cel mai greu de construit din toată colecția lui Itay, pentru că a trebuit să fie găsită o manieră nouă de sincronizare a componentelor pentru ca ideea originală să devină funcțională.

Modelul Full Month dispune zilele lunii în jurul cadranului, data curentă fiind indicată prin culoare contrastantă, o complicație fascinantă care face ca acest model să fie socotit vârful colecției  (9.800 de dolari), seria fiind limitată la doar 18 piese. Pe lângă ceasurile menționate, mai sunt încă 14 modele diferite, cu cadrane pline de funcții și detalii decorative. „La început, conceptul și designul reprezentau lucrurile cele mai importate pentru mine, dar în ultimii câțiva ani îmi place să modific modulele calibrelor și să creez complicații unice.”

Prețul corect

Itay Noy a primit multe premii de-a lungul timpului, începând cu distincția pe care Fundația Culturală America-Israel i-a acordat-o pe când se afla în anul al treilea la Academia Bezalel. „Dar cel mai important a fost Premiul Andy pentru Arte, pentru că mi-a dat șansa de a deschide o expoziție personală și m-a adus în atenția presei”, îmi declară Itay.

Extraordinar este faptul că orologerul lucrează singur la aceste piese, având o rată scăzută de utilizare a utilajelor de-a lungul procesului de producție. Construiește aproximativ 150 de ceasuri anual, iar prețurile se situează în intervalul 2.400-9.800 de dolari, o valorizare atractivă dacă ținem cont de complexitatea lor și dacă le comparăm cu preţurile celor mai cunoscute case orologere.

Ceasurile Itay Noy înseamnă refuzul compromisului, iar clienții știu asta, devenind cei mai buni ambasadori ai brandului. Faima ceasornicarului din Jaffa se datorează iubitorilor mărcilor de orologerie independentă, dar și intensei lui activități expoziționale. Piesele lui Itay Noy au fost expuse în muzee importante din New York, Chicago, San Francisco, Amsterdam, Sydney, Taipei, Shenzen, Arnhem, Tel Aviv, Haifa și, anual, la târgul de ceasuri și bijuterii de la Basel. Poate că atenția constantă pe care i-o acordă galeriile și muzeele de design și de artă spune cel mai mult despre valoarea acestor ceasuri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii