FacebookTwitterLinkedIn

Fondul de investiții Enterprise Investors (EI) a vândut retailer-ul Profi, compania Profi Rom Food, către fondul de investiții Mid Europa Partners pentru suma de 533 de milioane de euro. EI a investit în Profi prin fondul de private equity Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), iar Mid Europa prin Mid Europa Fund IV. Tranzacţia va fi supusă aprobărilor anti-trust şi va fi finalizată în primul trimestru al anului 2017. De asemenea, tranzacția nu include datoriile Profi, care au fost de 615 milioane de lei, anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

Aceasta este cea mai mare tranzacție de pe piața de fuziuni și achiziții din acest an din România și cea mai mare tranzacție de pe piața de retail locală, depășind tranzacția de 257 de milioane de euro, din anul 2013, prin care Auchan a cumpărat 20 de hipermarketuri real. În plus, aceasta este cea mai mare tranzacţie realizată de un fond de private equity în România, susțin reprezentanții fondurilor. De asemenea, cea mai mare tranzacție de pe piața din România, dintre cele a căror valoare este cunoscută, este de 3,7 miliarde de euro, tranzacție închiată în 2005, prin care grupul austriac Erste a achiziționat aproape 62% din BCR – 36,9% statul român și 25% BERD și IFC (fond al Băncii Mondiale).

Citește despre o altă mare tranzacție de pe piața locală în articolele: „De ce a vândut «fostul Rompetrol» perla cumpărată de Patriciu” și „«Visul lui Patriciu» ajunge la chinezi”.

Aceasta este cea mai de succes tranzacţie în retail din istoria Enterprise Investors și suntem mândri că am făcut parte din povestea de succes a Profi. Este un exemplu de companie care a reușit să se transforme dintr-o afacere privată într-o corporaţie cu sprijinul unui investitor financiar puternic, cu experienţă remarcabilă în retail, și al unei echipe profesioniste de management având o excelentă înţelegere a pieţei locale”, a spus Sebastian Król, partenerul Enterprise Investors responsabil cu această investiţie. Krol a menționat că banii obținuți din tranzacție sunt destinați investitorilor în PEF VI, nu altor investiții ale EI. Totuși, EI va continua investiții în țara noastră, după ce, în aprilie a achiziționat rețeaua de jucării Noriel și deține firma de construcții Macon Deva.

Nikolaus Bethlen, Partener la Mid Europa, a comentat: „Profi este operatorul de retail alimentar cu cea mai mare creştere din România şi este ideal poziţionat pentru a continua să îşi dezvolte poziţia de lider, oferind o creştere organică în viitor. Am urmărit îndeaproape dezvoltarea Profi în ultimii ani şi suntem încântaţi să avem posibilitatea de a lucra împreună cu conducerea, pentru a continua povestea de succes a Profi. Achiziţia Profi ne subliniază angajamentul pentru România, şi este cea de-a doua mare tranzacţie din aceasta ţară, după ce am cumpărat Regina Maria anul trecut (n.red. tranzacție estimată la 140 de milioane de euro)”. El a spus că primele discuții privind o posibilă achiziție a Profi au început acum doi ani, iar documentele au fost semnate în dimineața zilei, în jur de ora 6, de 23 noiembrie. Pe lângă cele două tranzacții, Mid Europa intenționează să achiziționeze și alte businessuri din România, dacă va găsi ceva potrivit cu strategia proprie, respectiv investiții de peste 100 de milioane de euro, pe care le poate crește în patru – cinci ani, după care să le revândă.

În această tranzacţie, EI este asistat de Citi Group Global Markets Limited în calitate de consultant financiar, de RTPR Allen & Overy, legal, iar PwC și AT Kearney au realizat rapoartele de vendor due diligence pe partea financiară și de taxe, respectiv comercială. Consilierii pentru Mid Europa Partners în această tranzacţie sunt Beragua (comercial), EY (financiar), Dechert şi Bondoc & Asociaţii (juridic).

Profi este prezent în aproape 250 de localităţi, cu peste 480 de magazine. În ultimii doi ani, acesta s-a extins rapid, cu 100 de magazine pe an, și plănuiește să ajungă la 1.000 de unități. Primele magazine Profi au fost deschise în 2000, fiind primul magazin românesc cu politică de discount. În 2010, EI a achiziţionat Profi de la fondator, un discret om de afaceri străin, pentru 66 de milioane de euro. În acel moment, retailer-ul avea 67 de unități și o cifră de afaceri, în 2009, de aproximativ 33 de milioane de euro. Un an mai târziu, EI a făcut o majorare de capital de 10 milioane de euro și a început modernizarea și restructurarea companiei. Profi se așteaptă la venituri de aproape 800 de milioane de euro în 2016, reprezentând o creștere medie anuală a veniturilor și a EBITDA de peste 30%, în perioada 2010-2016, și are aproape 11.000 de angajaţi. Profi administrează două formate de magazine în zonele urbane, Standard și City, și recent a dezvoltat Loco, pentru zonele rurale. 

După șase ani de muncă asiduă, suntem încântaţi să avem un nou partener care ne va ajuta să continuăm dezvoltarea și să găsim noi oportunităti de creștere. Suntem nerăbdători să lucrăm cu noii proprietari şi credem că această companie va beneficia mult de pe urma succesului Mid Europa din Polonia, cu investiţia în Zabka”, a declarat Daniel Cîrstea, CEO al Profi Rom Food, care va rămâne la conducerea retailer-ului. Zabka este principalul retailer din Polonia, având peste 3.000 de magazine, dar piața poloneză este dublă față de cea din România.

Mid Europa Partners este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activează pe pieţele din Europa Centrală și de Est. Prezen în Londra, Budapesta, Varșovia și Istanbul, Mid Europa Partners administrează fonduri de aproximativ 4,3 miliarde de euro. Mid Europa are o abordare pan-regională şi achiziţionează companii lider de pieţe, cu precădere în industrii axate pe pieţele interne, iar, de la înfiinţare, în 1999, a finalizat 33 investiţii în 18 ţări din regiune. 

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est, fiind și unul dintre cele mai active fonduri de pe piața locală. Activă din 1990, firma a strâns opt fonduri, cu un capital total de peste 2 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro, în 137 de companii dintr-o gamă largă de sectoare, inclusiv 320 de milioane de euro investite în 15 companii din retail în ECE. Enterprise Investors a vândut 115 companii, realizând încasări brute de 2,5 miliarde de euro. Firma este prezentă în România din 2000 și a investit aproape 200 de milioane de euro în companii românești.