FacebookTwitterLinkedIn

Kraft Heinz a recunoscut că a abordat Unilever pentru o fuziune a celor două companii de bunuri de larg consum, o afacere care ar fi reunit sub aceeași umbrelă branduri precum săpunul Dove și ketchup-ul Heinz.

Reprezentanții Unilever susțin că au respins fuziunea, deoarece propunerea de 143 de miliarde de dolari li s-a părut o subevaluare grupului anglo-olandez. Oferta exactă prevedea un preț de 50 de dolari per acțiune, cu 18% peste valoare actuală, dintre care două treimi cash și o treime acțiuni din noul grup.

Răspunsul nu a descurajat compania din Pittsburgh, care susține că a făcut o „propunere cuprinzătoare” și că va încerca să obțină un acord cu privire la termenii unei posibile tranzacții.

Nu există nicio certitudine că se va înainta o propunere oficială către bordul Unilever sau că vreo ofertă va fi făcută până la urmă sau cu privire la termenii oricărei tranzacții”, au detaliat reprezentanții companiei americane.

Reprezentanții Unilever susțin că nu văd niciun fundament pentru continuarea discuțiilor.

Dacă s-ar realiza fuziunea dintre Kraft Heinz și Unilever ar crea un grup cu vânzări cumulate de 84,8 miliarde de dolari, anul trecut, care ar fi al doilea grup global dintre companiile de produse alimentare și băuturi, după Nestle, care a avut vânzări de 91,2 miliarde de dolari și înaintea Pepsico, care a vândut de 63-64 miliarde de dolari.

Anunțul făcut de Kraft Heinz a urcat acținile Unilever cu 15%, la bursa de la Londra, și cu 12%, la cea de la Amsterdam, majorând valoarea producătorul de săpun Dove până la 140 de miliarde de dolari. Acțiunile Kraft Heinz au câștigat aproximativ 4,7% pe piața premarket de la New York.

Kraft Heinz a rezultat dintr-o fuziune de 55 de miliarde de dolari, dar una artificială, care a fost ochestrată de Berkshire Hathaway, compania de investiții a lui Warren Buffett, și de 3G. Cele două au făcut echipă, acum doi ani, pentru a cumpăra acțiunile H.J. Heinz. Ulterior, au apărut speculații că 3G încearcă să achiziționeze un alt producător de alimente pentru a reduce din costurile de producție. Mondelēz International, General Mills și Kellogg au apărut menționate drept ținte potențiale.

Dacă oricare dintre aceste tranzacții s-ar finaliza, ar fi cea mai mare preluare realizată vreodată în industria alimentară sau a băuturilor, depășind achiziția pe care Anheuser-Busch InBev a făcut-o anul trecut, cea a SABMiller pentru aproximativ 123 de miliarde de dolari, inclusiv datoriile, achiziția InBev NV de către Anheuser-Busch Cos, din 2008, precum și tranzacția din 2015 din care a apărut Kraft Heinz, potrivit datelor prezentate de Bloomberg.

Inițial știrea a fost publicată la ora 15,07.

Reckitt Benckiser cumpără Mead Johnson Nutrition, pentru 17,9 miliarde de dolari