FacebookTwitterLinkedIn

CFO au strâns anul trecut miliarde de dolari pentru a stabiliza finanțele companiilor lor, pentru a reduce costurile  și a face față pandemiei și recesiunii economice care a urmat.

Iată o listă de 10 lucruri care ar putea fi o prioritate pentru șefii finanțelor în 2021, potrivit unei ample analize Wall Street Journal.

1. Redresarea economică

Directorii financiari se așteaptă ca veniturile companiilor lor să crească cu o medie de 6,9% în 2021, mai mult decât 0,3% cât a fost prognozat pentru 2020, potrivit unui sondaj recent al Școlii de Afaceri Fuqua a Universității Duke. Directorii vor monitoriza potențialele eșecuri ale redresării economice, în special în industriile afectate puternic de pandemie, cum ar fi călătoriile și HoReCa.

2. Impozite 

Directorii financiari vor ține evidența potențialelor schimbări legate de impozitarea companiilor globale, așa cum sugerează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

3. Modificări legislative

Directorii financiari se pregătesc pentru potențiale modificări legislative, inclusiv în domenii precum contabilitate și audit.

4. Relații comerciale

Directorii vor fi cu ochii pe posibilele modificări ale politicilor comerciale ale SUA în raport cu China, Uniunea Europeană și alte țări ale căror bunuri sunt taxate. De asemenea, noul acord comercial dintre Marea Britanie și UE va fi în atenția lor.

5. Numerar și cheltuieli 

Șefii de la finanțe au crescut lichiditatea companiilor lor în primele luni ale pandemiei și acum ar putea realoca unele dintre aceste sume, pe fondul unor rate scăzute ale dobânzii, pentru a plăti fuziuni și achiziții, pentru a reduce datoriile sau pentru a-și spori planurile de pensii. Directorii financiari își revizuiesc, de asemenea, planurile de cheltuieli.

6. Fuziuni, achiziții și listări

Companiile cu rezerve de numerar sunt așteptate să cerceteze piața pentru potențiale achiziții sau fuziuni. De asemenea, întreprinderile private ar putea profita de evaluări ridicate ale acțiunilor pentru a planifica o ofertă publică inițială, o listare directă sau o tranzacție.

7. Lucrul de la distanță

Și în 2021, o mare parte dintre angajați vor continua să lucreze de acasă, pe măsură ce pandemia continuă și caută opțiuni de lucru flexibil. Directorii financiari vor analiza mai atent amprenta imobiliară a companiilor lor și vor evalua avantajele și dezavantajele mutării birourilor.

8. Dividende și rambursări de acțiuni

Multe companii nu au mai plătit dividende și nici nu au mai cumpărat acțiuni la debutul pandemiei. În 2021, directorii financiari vor evalua plățile dividendelor și programele de răscumpărare a acțiunilor, în funcție de evoluția afacerilor.

9. Amprenta de carbon

Șefii de finanțe se vor confrunta, probabil, cu întrebări din partea acționarilor cu privire la performanțele afacerilor în ceea ce privește problemele de mediu și sociale. 

10. Tranziția de la Libor

Băncile și companiile se confruntă cu un termen limită de 31 decembrie 2021 pentru a înlocui Libor cu tarife alternative pentru noi contracte, urmat de un alt termen limită, în iunie 2023, pentru contractele existente.