FacebookTwitterLinkedIn

Eugen Voicu are în spate decenii de experiență în sectorul financiar, iar Oriol Casellas Deig a lucrat pentru companii active pe piața imobiliară din Spania, Polonia şi, în ultimii 15 ani, România. „La golf, ajungi să-i cunoști foarte bine pe ceilalți jucători, să vezi ce tip de oameni sunt”, spune spaniolul care a lucrat, printre altele, pentru divizia imobiliară a lui Dinu Patriciu sau pentru centrul comercial Veranda Mall, dezvoltat de familia Pogonaru în Capitală.

Oriol Casellas Deig este, de la jumătatea acestui an, CEO al Meta Estate Trust, un holding de investiții în zona imobiliară, lansat pe piața locală de un grup de oameni de afaceri cu expertiză pe piața imobiliară și de capital, printre care și Eugen Voicu. „Oriol a venit inițial ca investitor, apoi ne-am dat seama că ar fi cea mai bună persoană pentru a implementa strategia de dezvoltare”, spune Voicu. El afirmă că Meta Estate Trust își propune să fructifice cele mai bune oportunități din sectorul imobiliar local, concentrându-se pe segmentul rezidențial urban mare, reprezentat într-o primă etapă de București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Eugen Voicu, Certinvest
Eugen Voicu, Certinvest

Oportunitățile la care face referire Eugen Voicu vizează, în primul rând, intrarea holdingului de investiții în faze foarte incipiente ale dezvoltărilor, cu exit înainte sau la finalizarea acestora, așa cum este cazul proiectului de peste 500 de apartamente dezvoltate în zona Lujerului din Capitală de grupul De Silva, deținut de familia Călina. În plus, compania urmărește și parteneriate cu dezvoltatori ale unor proiecte în faze incipiente cu autorizație de construcție, unde nevoia de capital de dezvoltare este mare. Este cazul celei de-a doua faze a proiectului The Level de 135 de apartamente dezvoltat de către Redport Properties în zona Străulești aproape de Petrom City. În acest caz, Meta Estate Trust deține 40% din compania de proiect.

Cum vor să aducă la Bursă Eugen Voicu și Oriol Casellas Deig

„Vom urmări, pe termen lung, și alte oportunități de investiții în orice sector al pieței imobiliare ce oferă un randament satisfăcător, de la turn-around de apartamente și achiziție de apartamente pentru închiriere până la parteneriate cu proprietarii de terenuri intravilane pentru parcelare și urbanizare, dar până atunci prioritatea noastră rămân achizițiile early-stage și parteneriatele cu dezvoltatorii.”

Înființată în martie, Meta Estate Trust a finalizat în primăvara acestui an prima rundă de finanțare, după ce a atras 19 milioane de lei de la 30 de investitori. Ulterior, compania a aprobat majorarea capitalului social cu peste 20 de milioane de lei, printr-un plasament privat organizat în luna iulie. În noiembrie, compania urmează să desfășoare un al doilea plasament privat, în valoare de 35,9 milioane de lei, iar în primăvara anului următor are în plan listarea acțiunilor pe piața Aero.

De altfel, nu ar fi prima listare în care au fost implicați Eugen Voicu și Oriol Casellas Deig, spaniolul fiind cel care i l-a prezentat pe arhitectul Liviu Zăgan, unul dintre fondatorii companiei imobiliare Holde Agri Invest, o afacere în care Eugen Voicu și Certinvest s-au implicat și pe care au listat-o la bursă. „Finanțările de până acum ne-au permis să ne dezvoltăm peste așteptări. Vom continua achizițiile făcute în diverse faze de finalizare și vom încheia parteneriate cu tot mai mulți dezvoltatori imobiliari. Vedem pe piața imobiliară locală un potențial important de creștere”, spune Voicu.

„Un apartament de 50 de metri pătrați costă echivalentul a 8,3 ani de salarii medii pe economie”

Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust
Oriol Casellas Deig, CEO Meta Estate Trust

În completare, Oriol Casellas Deig insită asupra unor indicatori pe care îi consideră relevanți. „Prețurile locuințelor sunt reduse față de veniturile populației comparativ cu restul statelor UE. În medie, un apartament de 50 de metri pătrați costă echivalentul a 8,3 ani de salarii medii pe economie. În plus, veniturile populației și capacitatea de creditare au crescut de trei ori în ultimii 15 ani, în euro, iar românii trăiesc în cele mai aglomerate locuințe din UE, cu o rată a supraaglomerării de 45,8% față de media europeană de 17%”, spune el.

Nu în ultimul rând, spaniolul aduce în discuție un alt rol tot mai important în ultima perioadă al apartamentelor, cel de refugiu într-un context (tot mai) inflaționist precum cel din prezent.

Meta Estate reprezintă, potrivit lui Eugen Voicu, o premieră pe o piață imobiliară românească tot mai sofisticată, fiind, practic o punte între investitori și dezvoltatori, urmând ca după listare să genereze lichiditate pe o categorie de active caracterizate în general de lipsa lichidității.