FacebookTwitterLinkedIn

Găsirea pensulei perfecte poate fi o adevărată provocare. Ele au atât de multe mărimi și forme încât este dificil să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine. De aceea, am enumerat câteva criterii care îți pot fi de folos atunci când alegi pensula ideală pentru stilul tău de pictură.

Ce tip de vopseluri folosești?

Mediul în care pictezi este esențial pentru o alegere corectă a pensulei. În general, tipul de păr, textura și forma vârfului sunt foarte importante atât pentru tehnica pe care o folosești, dar și pentru vopselurile pentru care optezi cel mai des.

Pentru acuarele, pensulele cele mai potrivite sunt cele mai moi și mai flexibile. Dacă alegi să pictezi mai des în ulei sau în culori acrilice, vei avea nevoie de o pensulă mai dură. Aceste tipuri de culori sunt mai vâscoase, iar o pensulă prea moale nu va putea reda o textură suficient de fermă a vopselei pe hârtie sau pânză.

Pensule din păr natural sau sintetic?

Fie că optezi pentru pensule artificiale sau cu păr natural, este important să cunoști proprietățile acestora și vopselurile pentru care sunt mai potrivite. Nu uita că, indiferent de tipul de păr folosit, este indicat să alegi pensule de bună calitate pentru picturi reușite.

Pensulele din păr artificial sunt perfecte pentru pictura în acuarele, dar le poți folosi și pentru acrilice, guașe sau chiar și ulei, dacă vopselurile tale sunt mai diluate. Din păcate, există multe astfel de produse de o calitate mai slabă și poate fi mai dificil să găsești pensula perfectă. Pentru un efect cât mai natural, le recomandăm pe cele cu fibră de carbon în compoziție.

Când vine vorba de pensulele din păr natural, poți alege dintre cele din păr de porc, jder Kolinsky, veveriță și multe altele. Părul de porc este perfect pentru pictura în ulei sau vopseluri acrilice mai vâscoase dar, datorită texturii dure, le poți folosi și pentru pictura murală. Jderul Kolinsky este o opțiune mai costisitoare, dar foarte calitativă, pentru acuarele sau alte vopseluri pe bază de apă, iar părul de veveriță oferă o textură moale, perfectă pentru tușe lungi de culoare.

Ce formă va avea vârful pensulei?

În funcție de tehnica adoptată de tine sau de efectul pe care dorești să îl oferi culorii, poți alege pensule de diferite forme. Pentru o libertate mai mare, te sfătuim să optezi pentru mai multe tipuri, pe care să le folosești în funcție de nevoi. Totuși, există o pensulă universală, și anume cea plată. Aceasta este potrivită pentru orice stil de pictură și o poți folosi chiar și cu cele mai pretențioase tipuri de vopseluri.

Pensulele rotunde sunt alegerea ideală pentru tablourile de dimensiuni mai mici, sau pentru a trasa linii fine și detalii. Pensula Filbert, de o formă ovală, este asemănătoare cu cea plată, dar este recomandată pentru liniile mai subțiri. Pentru a combina mai multe stiluri și a experimenta cu texturile, pensulele de tip evantai sunt o alegere perfectă.

Ce dimensiune va trebui să aibă pensula?

Din fericire, lungimea pensulei nu influențează foarte mult aspectul final al picturii. Desigur, pentru lucrările de dimensiuni mai mici, este indicat să folosești o pensulă mai scurtă. Acestea sunt potrivite și pentru acuarele. Fiind culori foarte fluide, acestea sunt mai ușor de controlat cu o pensulă mică.

Pensulele au dimensiuni standard, care sunt marcate printr-un număr inscripționat pe mâner. Astfel, nu vei avea surprize atunci când vei achiziționa un produs nou. Te sfătuim să alegi mai multe opțiuni, pentru a vedea care este cel mai ușor de folosit.

Pensula perfectă trebuie să fie ușor de mânuit, să fie de calitate și să se potrivească stilului tău. În funcție de tipul de culori pe care le folosești și de nivelul tău de experiență, poți alege dintre mai multe categorii și o poți selecta pe cea creată special pentru tine.