Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Ce taxe ai de achitat când cumperi o casă sau un apartament?

case_rapps.jpg
Cea mai frecventă greșeală a celor care se află în faza achiziționării unei case/apartament este aceea de a nu-și calcula costurile pe care trebuie să le suporte. Și nu facem referire la prețul tranzacției în sine, ci la toate celelalte taxe pe care cumpărătorul trebuie să le achite până în momentul în care intră efectiv în posesia actului de vânzare-cumpărare.

Viitorii proprietari trebuie să scoată din buzunar până la câteva mii de euro, în funcţie de valoarea tranzacţiei şi modalitatea de achiziţie, credit bancar sau surse proprii. Mai multe dumuri de făcut, deci și mai mult de plătit au cei care achită contravaloarea bunului prin credit bancar. 

Așadar, viitorul cumpărător trebuie să facă mai multe vizite notarului, spre exemplu. Acestuia trebuie să îi achite, în primă fază, o taxă care se percepe la semnarea antecontractului de vânzare- cumpărare și diferă în funcţie de valoarea acestuia.

În cazul în care achiziţia se realizează prin intermediul Programului “Prima Casă”, viitorul cumpărător trebuie să mai achite, tot la notar, o taxă aferentă declaraţiei că nu a deţinut bunul imobil respectiv.

Urmează, tot la notar, eliberarea extrasului de informare pentru care se achită o altă taxă notarială.

Ultima operațiune constă în întocmirea și semnarea, la notar, a actului de vânzare- cumpărare. Taxele variază însă în funcţie de valoarea tranzacţiei și de garanțiile aduse (de ipotecă).

Dar acestea nu sunt singurele costuri pe care viitorul proprietar trebuie să le suporte atunci când cumpără o casă sau un apartament.

Dacă imobilul achiziționat se achită prin credit bancar, tot viitorul proprietar trebuie să suporte și costurile cu evaluarea și asigurarea imobilului, iar în afara acestora trebuie să dețină și avansul solicitat de instituția bancară (acesta variază, în funcție de bancă, între 5 % și 10 %).

Dacă achiziţia se face prin intermediului Programului “Prima Casă”,  proprietarul mai are de plătit către Fondul de Garantare trei rate de dobândă (ce diferă în funcţie de valoarea creditului contractat).  

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii