Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Ce spune Mugur Isărescu despre Codul Fiscal

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus că protejează interesele financiare ale României, iar despre interesele instituțiilor financiare internaționale a explicat că acestea știu să și le protejeze singure, într-un interviu acordat revistei 22.
isarescu

În opinia sa, interesul României este să aibă relații normale cu creditorii săi pentru a se putea finanța fluent și cu costuri reduse.

„Dacă dorim să fim viteji și să ne războim cu cre­ditorii noștri interni şi internaționali, eventual să nu mai depindem de ei, cum se exprimă unii comentatori, ar trebui să reducem deficitele și datoria (nu să le ma­jo­răm), deci să majorăm impozitele (nu să le reducem, cum este prevăzut în Codul Fiscal); şi să reducem chel­tu­ielile publice, inclusiv cele cu salariile și pensile, să ex­por­tăm mai mult și să ne reducem importurile. Eventual pu­tem să repetăm experiența anilor ’80! Chiar vrem asta?”, a spus el, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește Codul Fiscal, Mugur Isărescu este de părere că reducerile de taxe și impozite prevăzute sunt mari, fiind vorba de 17 miliarde de lei, după datele Ministerului de Finanțe și ale Consiliului Fiscal, la care se aduagă nevoile de refinanțare a datoriei publice scadente în anii următori.

Guvernatorul BNR a subliniat totuși că nici el și nici BNR nu sunt împotriva Codului, totuși atrage atenția asupra pachetului celor șase măsuri de reduceri de taxe, unele încorporate în Cod în ultimele zile de dezbateri în parlament.

„Eu, ca mulți alții, am aflat că toate cele șase măsuri de o asemenea amploare se vor aplica, la grămadă, de la 1 ianuarie 2016, abia după ce Co­dul a fost aprobat. De asemenea, ne-a surprins că o ins­ti­tu­ție a statului român ce are prin lege mandatul de a se pro­nunța în legătură cu politica fiscal-bugetară (și mă re­fer la Consiliul Fiscal), deși și-a exprimat din timp po­zi­ția critică, nu a fost luată în considerare în dezbatere”, a mai spus Mugur Isărescu.

Parlamentarii vor rediscuta Codul în cadrul unei sesiuni extraordinare între 24 și 25 august.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii