„UE se confruntă cu migrația, criza economică și războaie în vecinătatea sa, trebuie să contribuim la soluționarea acestor provocări”, a declarat Martin Schulz, președintele PE, în cuvântul de deschidere.
“Prioritatea numărul unu de astăzi este și trebuie să fie abordarea crizei refugiaților […] Este o chestiune de umanitate și demnitate umană, iar pentru Europa o chestiune de dreptate istorică”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. “Luptăm împotriva Statului islamic, de ce nu suntem pregătiți să acceptăm oameni care fug din acea regiune?”
Manfred Weber (PPE, Germania) le-a cerut tuturor să „îşi amintească de faptul că vorbim despre ființe umane”. El a adăugat că problema nu este “nici Europa, nici Bruxelles-ul, ci egoismul naţional.”
Gianni Pittella (S&D, Italia) a afirmat că “trebuie să primim refugiaţii, altfel Europa nu există ca şi concept, ca o uniune fondată pe solidaritate”.
Syad Kamal (ECR, Marea Britanie): „Să găsim soluții împreună, nu doar la nivelul UE, aceasta este o criză internațională care necesită un răspuns internațional. Trebuie să abordăm aceste probleme în mod realist, a trecut vremea arătatului cu degetul. Europa nu are nevoie de o nouă cortină de fier, Europa are nevoie de o voința de fier ca să discutăm împreună, să lucrăm împreună și să găsim o soluție împreună.”
Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) a arătat că „sursa problemei o reprezintă lipsa de unitate și de voință politică. Aceasta nu este o criză a Europei, ci este, de fapt o criză generată de lipsa Europei.”
Gabriele Zimmer (GUE/NGL, Germania): „Nu trebuie să le permitem șefilor de guverne să urmărească politici naționaliste și meschine, sau UE va fi distrusă.”
Philippe Lamberts (Verzi/EFA, Belgia): „Trebuie să luăm atitudine fața de refugiați și să fim deschiși față de schimbare și de viitor. E nevoie să construim alianțe li să recreăm ceea ce Europa a pierdut.”
Nigel Farrage (EFDD, Marea Britanie) a spus că Juncker a înțeles greșit subiectul migrației. „După cum știm, majoritatea celor care vin sunt migranți economici. În plus, vedem dovezi că ISOS folosește această rută pentru a își trimite jihadiștii pe pământul european. Ar însemna să fim nesăbuiți dacă ne asumăm acest risc pentru societățile noastre.” Florian Philippot (ENF, Franța) a cerut ca Europa să își intensifice presiunea asupra Statelor din Golful Persic pentru a accepta și ele refugiați. A mai adăugat că „marile companii își doresc imigranții ilegali.”
Krisztina Morvai (Independent, Ungaria): „Toți avem același vis, să trăim în țara noastră, să muncim pentru țara noastră în pace, să ne păstrăm rădăcinile, cultura și tradițiile.”
Nicolas Schmit (Președinția Consiliului): „Este un moment istoric. Europa trebuie să facă față unei crize majore. Pot să afirm că în Consiliu vom face tot ce se poate pentru a pune în aplicare noile propuneri (pentru un mecanism permanent de relocare a migranților) prezentate azi de președintele Juncker.”