Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

CORONAVIRUS |
|

Ce se întâmplă cu oamenii fără adăpost în timpul pandemiei de coronavirus?

Oamenii străzii din toată lumea sunt poate cei mai afectați de pandemia de coronavirus. Nu au unde să se adăpostească și nici nu au cum să respecte măsurile de distanțare socială impuse de autorități. Pentru că stau sub cerul liber, sunt amendați de poliție. În plus, nu mai au unde și nici cine să le dea câte ceva de mâncare, atâta vreme cât centrele de ajutor s-au închis. Unii dintre ei au probleme respiratorii preexistente, iar infectarea cu COVID-19 devine automat fatală.
Adăpost Las Vegas

Imagini cu persoane fără adăpost care dorm într-o parcare din Las Vegas, transformată într-un adăpost improvizat, au stârnit valuri de critici pe internet, chiar dacă oficialii orașului descriu situația ca una „de urgență” și spun că această soluție a fost cea mai bună, după ce un alt adăpost cu o capacitate de 500 de paturi s-a închis, pe fondul crizei coronavirusului, relatează cotidianul The Guardian. Autoritățile au amenajat locurile de dormit la o distanță de aproximativ doi metri unul de celălalt, respectând astfel măsurile federale de distanțare socială. Pentru ca oamenii să nu doarmă direct pe asfalt, oficialitățile le-au oferit covorașe de culoare albastră, care, potrivit declarațiilor, pot fi mai ușor curățate.

Jace Radke, purtătorul de cuvânt al orașului Las Vegas, a declarat că orașul și întreaga regiune au lucrat pentru deschiderea adăpostului temporar, după ce organizațiile de caritate catolice s-au închis, iar celălalt adăpost al orașului, Courtyard Homeless Resource Center, s-a umplut până la refuz.

Problema oamenilor fără case devine o adevărată criză în sudul statului Nevada, unde cel puțin 6.500 de oameni locuiesc pe străzi sau în canale.

După amenajarea adăpostului din parcarea centrului Cashman – un loc dedicat competițiilor de soccer, reacțiile negative la adresa autorităților nu au încetat să apară.

„După ce locuitul pe stradă a devenit infracțiune din acest an, Las Vegas-ul împachetează oamenii în bucăți de beton lăsate sub cerul liber”, a scris pe Twitter Julián Castro, fost primar al orașului San Antonio și secretar pentru probleme sociale în administrația Barack Obama. „Există 150000 de camere de hotel în Las Vegas care nu sunt folosite acum. Ce ziceți de o cooperare între public și privat pentru a-i caza temporar acolo? Și nu uitați să finanțați locuințele permanente!”, a mai spus Castro, citat de The Guardian.

„Să ne înțelegem, este o situație de urgență. Oamenii mereu vor critica. Însă noi lucrăm pentru a ne asigura că persoanele vulnerabile pot obține resursele de care au nevoie ”, a spus Radke.

Avocați, dar și locuitorii adăpostului au avertizat că igiena precară și condițiile inumane nu ajută lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Nici Europa nu stă mai bine la a cest capitol. Lipsa măștilor de protecție, a mănușilor și a gelurilor dezinfectante pentru asistenții sociali a determinat închiderea centrelor de zi, a băncilor de alimente și a cantinelor. Prin urmare, oamenii străzii au rămas ai nimănui.

Pandemia coronavirusului a lovit Europa într-un moment în care un număr record de oameni trăiesc fără un adăpost deasupra capului. Se estimează că 700.000 de oameni locuiesc, în fiecare noapte, pe străzi sau în adăposturi din UE și Marea Britanie , cu 70% mai mult față de acum zece ani, iar cifrele sunt în creștere în fiecare țară, cu excepția Finlandei, potrivit The Guardian.

Nicolas Schmit, comisar European pentru muncă și drepturi sociale și fost ministru în Luxemburg, a solicitat guvernelor să folosească fonduri europene pentru a evita cât mai multe decese în rândul celor vulnerabili.

„Să trăiești pe stradă are un impact uriaș atât asupra sănătății mintale, cât și asupra sănătății fizice – persoanele fără adăpost sunt, așadar, sub risc crescut”, a declarat comisarul. „Adesea, acești oameni au deja patologii și, prin urmare, sunt considerați cei mai vulnerabili. Coronavirusul îi va afecta și pe cei care lucrează în preajma persoanelor fără adăpost. Este, de asemenea, important ca asistenții sociali să fie protejați. ”

Ruth Owen, director adjunct la Federația Europeană a Asociațiilor Naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost, a declarat că, în ultimele zile, au avut loc mișcări pozitive la Londra, Paris, Praga, Barcelona și în alte părți, în privința rechiziționării de hoteluri, case de vacanță și proprietăți Airbnb pentru persoanele fără adăpost, conform The Guardian.

Dar Owen a mai susținut că un obstacol major constă în separarea celor sănătoși de cei infectați, pentru că cei mai mulți nu prezintă simptome. „Avem nevoie de o abordare țințită în ceea ce privește testarea oamenilor fără adăpost, deoarece sunt deosebit de vulnerabili, mai puțin capabili să se protejeze și mai susceptibili să se îmbolnăvească și să moară”, atrage atenția Owen în același articol al cotidianului The Guardian. Așadar, soarta oamenilor străzii în aceste momente este critică și incertă.

FOTO: Profimedia/AFP

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii