FacebookTwitterLinkedIn

,,Administrația publică ar deveni astfel o instituție mai transparentă și un furnizor eficient de servicii IT către cetățeni”, mai spune Nicolae Varvara.

Soluțiile de cloud guvernamental nu necesită investiții în sisteme IT de către autorități. Consumul de resurse se face în baza unui abonament lunar, iar responsabilitatea administrării și mentenanței infrastructurii revine operatorului privat de cloud. Astfel, cheltuielile sunt predictibile și dispar problemele legate de lipsa personalului specializat din instituțiile publice.

Cloud-ul guvernamental reprezintă un concept deja funcțional în alte țări, cum ar fi Marea Britanie (sub numele de G-Cloud), oferind servicii publice de calitate și mult mai ușor accesibile cetățenilor, arată reprezentanții Ymens și NEC, care își propun să aducă pe piața românească tehnologia și expertiza necesare pentru a oferi soluții de cloud sectorului public.

„Crearea unei piețe integrate și unitare de cloud guvernamental presupune apariția unor operatori privați care să gestioneze accesul la soluții cloud și care să opereze într-un mod performant infrastructura instituțiilor publice. Prin colaborarea cu NEC, Ymens își propune să faciliteze accesul și utilizarea soluțiilor IT integrate la nivel național, în cloud, cu investiții minime de la bugetul de stat”, spune Bogdan Balaci, CEO Ymens.

El arată că Cloud-ul guvernamental dedicat României poate fi construit pe trei piloni principali: accesul online – punctul de întâlnire dintre instituţiile publice şi beneficiarii serviciilor oferite de statul român; integrarea – include serviciile specifice ale instituţiilor regionale şi procesele comune ale acestora, de la contabilitate și până la managementul infrastructurii; interoperabilitatea – înlesnirea schimbului de date şi servicii între instituţiile publice, chiar dacă acestea folosesc soluții diferite de cloud.

Ymens TeamNet este compania de cloud care oferă soluţii de business, adaptate cerinţelor mediului de afaceri din România şi dezvoltate în concordanţă cu cadrul juridic şi fiscal local. NEC Corporation este lider în integrarea tehnologiilor IT și de comunicații.