Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Ce schimbări ar putea aduce actualizarea listei de medicamente compensate

medicamente_farma.jpg
Societatea românească ar putea câștiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decât cheltuielile în următorii trei ani cu actualizarea listei medicamentelor compensate, arată un studiu realizat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Romane, cu susținerea Local American Working Group (LAWG).

Prin creşterea accesului pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie în următorii trei ani, pacienţii vor câştiga aproximativ 75.000 de ani de viaţă activi datorită tratării cu succes a afecţiunilor, prelungirii duratei de viaţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice şi prin evitarea deceselor, mai arată sursa citată.

,,În primii trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pieței de către noile molecule și indicații, putând varia între 216 și 486 de milioane lei. De cealaltă parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecării pacienților sau evitării deceselor ar putea ajunge la 3 miliarde lei. În plus, cele mai mari beneficii vor fi resimţite în plan social. Pacienţii sunt cei care aşteaptă de mai bine de 5 ani ca terapii inovatoare şi utilizate pe scară largă în Europa să fie accesibile în regim compensat şi în România”, a declarat Gregory Reeder, preşedinte Local American Working Group (LAWG).

Pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproximativ 0,5% din PIB datorită recâștigării sau menținerii nivelului de productivitate al pacienților. Astfel, aportul economic al celor care beneficiază de terapii inovatoare va fi superior situaţiei în care s-ar menține tratamentele standard actuale, mai susțin realizatorii studiului.

LAWG, afiliată organizației Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), a fost formată în 2010 de către companiile farmaceutice americane prezente în Romania.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii