FacebookTwitterLinkedIn

În ceea ce privește diferențele pe criterii de gen, rezultatele studiului arată că femeile care au răspuns la întrebarea „Care este salariul minim net pe care l-ați accepta dacă ați obține jobul dorit?” au declarat că ar accepta un salariu minim net de 2.311 lei. Spre deosebire de femei, respondenții bărbați au declarat că ar dori să câştige un salariu minim net de 2.880 de lei, ceea ce înseamnă că femeile ar accepta, dacă ar obține jobul dorit, un salariu mai mic cu 569 de lei decât bărbații.

De asemenea, cât privește așteptările salariale în funcție de vârstă, „cea mai mare diferență între salariul considerat just şi salariul minim net dispuşi să-l accepte românii se întâlneşte la segmentul de vârstă 55-65 ani şi este de 29%”, potrivit studiului eJobs. În acest caz, cele mai mari pretenții salariale le are segmentul de vârstă 55-65 de ani, care la întrebarea „Care este salariul net pe care îl considerați just pentru postul pe care îl căutați?”, au indicat că suma justă pentru ei este de 4.026 de lei. În schimb, aceeași categorie de vârstă a răspuns că salariul minim net pe care l-ar accepta este de 3.123 de lei.

Cele mai mici așteptări salariale le au tinerii, atât femei cât și bărbați reprezentantivi pentru segmentul de vârstă 18-24 de ani. Cu toate acestea, femeile din această categorie consideră just un salariu mai mic cu 15% față de respondenții bărbați din aceeași categorie.

„Bărbații între 18 și 24 de ani se așteaptă să primească 2.153 de lei net pentru jobul dorit, în timp ce femeile de 18-24 de ani își doresc 1.870 de lei net”, potrivit eJobs România.

În funcție de studii, cei care se consideră cei mai îndreptățiți să primească un salariu, considerat corect din punctul lor de vedere, sunt cei cu studii post-universitare care își doresc un salariu de 4.161 lei, spre deosebire de absolvenții de liceu care consideră că just ar fi un salariu de 3.399 lei .

Același studiu arată că deși cifrele arată că „angajații din Capitală sunt cel mai bine plătiți la nivel național, cei din Vestul țării au așteptări salariale mai mari decât cei din București”. Respondenții din vest au declarat că un salariu just lunar pentru trebuie să se încadreze în 3.618 lei, în timp ce angajații din zona București-Ilfov consideră că un salariu corect este cel de 3.556 lei pe lună.

În funcție de domeniul de activitate, cele mai mari așteptări le în ceea ce privește salariul minim net acceptat, le au cei care lucrează în Import-Export Management/Consultanță (3.652 lei), Import-Export (3.544 lei) și construcții (3.183 lei).  Cei mai modești în așteptări sunt cei care lucrează în publicitate/agenții de publicitate, care s-ar mulțumi cu un salariu minim net de 2.533 de lei, cei din administrație și științe politice (2.555 lei) și cei din customer support/client service (2.576 lei).