FacebookTwitterLinkedIn

Luni dimineață, bursele asiatice au scăzut la niveluri-record, fapt ce a provocat turbulență pe întreaga piața financiară. În urma presiunilor venite din partea investitorilor, fondurile de investiții își retrag capitalurile plasate în economiile emergente, potrivit New York Times. Piața bursieră chinezească a scăzut cu 8%, iar Dow Jones a pierdut mai mult de 1.000 de puncte în primele ore de tranzacționare. Asemenea momente de panică nu reprezintă o oportunitate de a abandona un portofoliu de investiții bine elaborat, în favoarea panicii sau a lăcomiei.

Piețele instabile oferă oportunități de cumpărare, însă cumpărarea de acțiuni în asemenea momente nu este diferită de vânzarea lor în momente de creștere.

Situația actuală a pieței produce oportunități de cumpărare atunci când un anumit sector este prea scump, însă în segmentele cu probleme fundamentale, cum ar fi energia, prețurile mici nu pot fi încă suficient de scăzute.

Dezastrul de luni nu s-a produs brusc, susține Mark Travis, Chief Investment Officer la Intrepid Capital Management. Piețele bursiere au început să fie instabile în urmă cu câteva luni, în care s-au încheiat tranzacții importante: Carl Icahn a vândut compania Netflix la sfârșitul lunii iunie, în timp ce Warren Buffett a cumpărat compania Precision Castparts cu 37 miliarde de dolari și a devenit astfel cea mai importantă tranzacție a Berkshire Hathaway. Pentru această acțiune, de a cumpăra în timpuri în care totul se vinde, Warren Buffett a primit multe laude.

Pentru investitori, situația curentă a pieței oferă oportunități de cumpărare de acțiuni, fie individual, fie prin fondurile de investiții tranzacționabile pe piața de capital. 

În urma prăbușirii pieței bursiere, luni, website-ul Bursei de Valori București nu a mai funcționat din cauza traficului intens al investitorilor îngrijorați de evoluția bursei din România în raport cu evoluția piețelor la nivel global.