FacebookTwitterLinkedIn

Practicarea agriculturii ecologice în mediul rural poate fi o soluție de revitalizare a acestor zone, potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În cea de-a doua zi a târgului Biofach 2013, prim-ministrul Victor Ponta a vizitat Pavilionul României, alături de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. După ce au degustat produsele ecologice ale expozanților români, ministrul Agriculturii și premierul au participat la dezbaterea “Agricultura Ecologică – orizonturi 2020”, organizată de MADR. Evenimentul moderat de secretarul de stat în MADR, Achim Irimescu, a beneficiat și de prezența lui  Dacian CIOLOŞ- Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a Dacianei SÂRBU- europarlamentar, precum și a altor oficiali din statele membre.

Vezi cum a evoluat agricultura ecologică în timpul crizei economice

În cadrul dezbaterii, ministrul agriculturii a afirmat că din ce în ce mai mult consumatorii conștientizează că, alături de calitatea și aportul produselor ecologice la o alimentație sănătoasă, agricultura ecologică are o contribuție importantă la dezvoltarea durabilă. Astfel, practicarea agriculturii ecologice în mediul rural poate fi o soluție de revitalizare a acestor zone.

Ministrul Agriculturii a menționat că, deși sectorul de procesare a cunoscut o creștere recentă (103 unități în 2012 comparativ cu 48 în anul 2007), putem constata că încă din anul 2008 România s-a afirmat ca țară exportatoare de produse ecologice la nivelul UE. Astfel, anual, exporturile au reprezentat circa 70 -80% din producția de materie primă – în special cereale,miere și fructe de pădure.

Daniel Constantin a punctat faptul că principala provocare pentru România o constituie creșterea producției ecologice procesate, o mai bună organizare a operatorilor din domeniu și o accesare mai activă a măsurilor de promovare.