FacebookTwitterLinkedIn

Bolile cardiovasculare cauzează cele mai multe decese în fiecare an, la nivel mondial. Acestea au o prevalență crescută și de cele mai multe ori nu se manifestă, decât în stadii avansate. Problema majoră legată de aceste boli este faptul că prezintă complicații amenințătoare de viață: infarct miocardic și accident vascular cerebral. Consultația cardiologică se adresează pacienților care prezintă simptomatologia bolilor cardiovasculare, precum și celor cu factori de risc pentru bolile cardiace: fumat, obezitate, diabet zaharat, consum abuziv de alcool, sedentarism, dislipidemie, alimentație dezechilibrată. Dacă urmează să mergi la o consultație cardiologică, este util să știi la ce să te aștepți. Iată ce presupune un consult cardiologic în Cluj Napoca și cum te pregătești. 

Anamneza și examen clinic

În prima parte a consultației cardiologice, medicul poartă o discuție cu pacientul. Acesta va pune întrebări cu privire la:

 • – antecedente medicale personale (bolile de care ai suferit sau suferi în prezent, intervenții chirurgicale, prezența defibrilatorului implantabil sau stimulatorului cardiac);
 • – antecedente medicale heredocolaterale (boli prezente în familie);
 • – medicație cronică și suplimente alimentare;
 • – semne și simptome; 
 • – rezultatele altor investigații (pe care trebuie să le ai la tine).

Apoi, medicul va efectua un examen clinic care constă în observarea venei jugulare, inspecția și palparea pieptului în diferite zone, precum și auscultația cardiopulmonară cu stetoscopul. De asemenea, acestea îți va măsura tensiunea arterială și te va cântări. 

Investigații cardiologice

După anamneză și examen clinic, medicul îți va recomanda o serie de investigații cardiologice, în funcție de ce consideră că este necesar. Poate fi nevoie de efectuarea anumitor analize de sânge, dacă nu au fost realizate până la momentul consultației. Cu siguranță, vei efectua o electrocardiogramă (EKG), dacă nu ai efectuat înainte. Aceasta presupune înregistrarea activității electrice a inimii în repaus și ajută la diagnosticul a numeroase afecțiuni cardiace. De asemenea, medicul îți poate recomanda și alte investigații suplimentare, cum ar fi:

 

 • – Coronarografia – presupune inserarea unui cateter (tub subțire din plastic) în artera femurală și avansarea acestuia sub ghidajul razelor X până în arterele coronare ale inimii. La acest nivel se injectează substanță de contrast, ceea ce evidențiază pe ecranul radiologic eventualele blocaje (plăci de aterom). Investigația este minim invazivă și de mare precizie. Coronarografia nu se efectuează în orice centru medical, ci doar în cele specializate. Poți efectua procedura de coronarografie la Ares
 • – Angiografie de artere periferice – se efectuează prin aceeași tehnică descrisă și în cazul coronarografiei, însă sunt vizate arterele membrelor superioare și inferioare. Investigația ajută la depistarea aterosclerozei membrelor. 
 • – Ecografie Doppler – se folosește o sondă subțire care preia imagini și informații de la nivelul vaselor de sânge, cu ajutorul ultrasunetelor. 
 • – Test de efort – presupune efectuarea unei electrocardiograme și măsurarea tensiunii arteriale în condiții de efort fizic. Pacientul aleargă pe banda de alergat sau face mișcare pe bicicleta statică în timpul investigației. 
 • – Holter EKG – constă în măsurarea activității electrice a inimii pe o perioadă de 24 de ore, folosind un electrocardiograf de mici dimensiuni. Acesta se montează în cabinet, iar pacientul pleacă acasă și revine după 24 de ore pentru citirea rezultatelor. 
 • – Ecografie cardiacă (ecocardiografie) – metoda transcutanată presupune deplasarea unei sonde ecografice pe suprafața pieptului, cu ajutorul unui gel special. Aceasta preia imagini de la nivelul inimii și arterelor acesteia. Metoda transesofagiană presupune inserarea în gât a unei sonde ecografice subțiri.

 

Cum te pregătești?

Consultul cardiologic nu necesită o pregătire deosebită. Totuși, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:

 • – pregătește o listă cu semne și simptome pe care le experimentezi, intensitatea acestora și contextul în care acestea apar;
 • – pregătește toate documentele tale medicale într-un dosar, inclusiv rezultatele analizelor și investigațiilor; 
 • – pregătește o listă cu toate medicamentele și suplimentele pe care le iei, pentru a te asigura că nu omiți niciunul; 
 • – pregătește o listă cu întrebări pe care dorești să i le adresezi medicului;
 • – evită folosirea cremelor și a uleiurilor pe piele în ziua consultației; acestea îngreunează atașarea electrozilor electrocardiografului. 

 

În concluzie, consultul cardiologic poate consta în anamneză, examen clinic și o serie de investigații. Acesta este adaptat în funcție de necesitățile fiecărui pacient.