FacebookTwitterLinkedIn

Acest lucru se întâmplă mult prea des. Conform studiului realizat de CareerBuilder în 2013, din cei 3.991 de angajați chestionați, 60% susțin că au avut o experiență similară atunci când candidau pentru joburi.

De ce este acest lucru atât de des întâlnit?

“Din nefericire, în cele mai multe cazuri impolitețea angajatorului este singurul motiv pentru care un candidat nu primește un răspuns după un interviu,” spune expertul în HR, Steve Kane. “Acest lucru nu ar trebui să se întâmple niciodată cu un angajator sofisticat și progresivist.”

De ce vor candidații feedback chiar dacă acesta ar putea să fie negativ?

Dr. Sanja Licina, directorul departamentului Workforce Analytics al CareerBuilder, susține că un candidat nu vrea să rămână în starea de anticipare, întrebându-se dacă mai are șanse. “Nu doar că vrea să încheie procesul, dar adesea ar dosi să primească feedback de la angajator și să vadă dacă ar mai putea fi luați în considerare pentru alte oportunități.”

Cât ar trebui să aștepți înainte să acționezi?

Stabilirea perioadei de timp potrivite înainte de a solicita feedback începe cu interviul în sine, susține David Parnell, consultant legal și coach de comunicare. “Asigură-te că stabiliți următorii pași ai procesului de selecție înainte de finalizarea interviului. Astfel, vei avea un reper despre momentul în care ar trebui să-ți recomande angajatorul și, dacă nu o face, despre momentul în care ar trebui să te mobilizezi și să optezi o abordare mai proactivă.

Iată zece lucruri pe care ai putea să le faci, conform Forbes.com, dacă nu primești un răspuns în intervalul de timp stabilit în cadrul interviului.

1. Ia inițiativă

Nu aștepta. Fă ceva. “Pe piața actuală, ies în evidență candidații care iau taurul de coarne și acționează,” spune Lynn Taylor, expert în piața americană a locurilor de muncă. Ea recomandă ca atunci când se termină perioada stabilită, să aștepți câteva zile, apoi să scrii un e-mail pentru “check-in” în care să arăți că ești încă interesat. “Asigură-te că-i oferi prin acest e-mail managerului care angajează ceva care-i aduce o valoare reală, precum un link către un articol despre o firmă concurentă, un blog interesant, o discuție de pe LinkedIn sau un eveniment din industrie.”

Amy Hoover, președintele Talent Zoo, este de acord. “Dacă mesajul tău inițial de follow-up îi corespunde intervalului de timp care ți-a fost sugerat la interviu, vei fi perceput ca fiind profesionist și prompt. Dacă aștepți prea mult, acest lucru ar putea sugera o lipsă de interes.”

2. Fă-ți un plan

Parnell susține că dacă suni prea des sau trimiți prea multe e-mailuri, vei deveni enervant și disperat. Pe de altă parte, dacă nu faci suficient follow-up, vei transmite o lipsă de respect și de interes. “Este important să-ți faci un program pe care să-l respecți. Stabilește un număr de încercări pe parcursul unei perioade limitate. Dacă primești feedback-ul, minunat, dacă nu, treci peste. Punct.”

3. Fii diplomat

Fii întotdeauna politicos în e-mailuri, chiar dacă angajatorul te enervează, recomandă Taylor. Poate că încă mai intervievează candidați și nu au luat încă o decizie. Sau poate consideră că ai fi mai potrivit pe o altă funcție din cadrul organizației și plănuiesc să te contacteze atunci când aceasta va fi disponibilă. “Nivelul tău de profesionalism va fi ținut minte,” spune Taylor. “Adesea, modul în care reacționezi în asemenea situații te diferențiază de ceilalți.”

4. Verifică rețelele sociale pentru conexiuni

Caută pe Facebook, LinkedIn sau Twitter foști colegi sau prieteni care lucrează în prezent la acea companie, recomandă Hoover. “Dacă descoperi o conexiune, încearcă să-i ceri sprijinul sau măcar să afli stadiul la care s-a ajuns în procesul de angajare.”

5. Măsoară întotdeauna răspunsurile eforturilor tale înainte de următoarea mișcare

Acest lucru începe cu feedback-ul primit în timpul interviului, spune Taylor. “Dacă este o primire călduroasă, atunci ușa este deschisă pentru implicații viitoare. Dacă este cel mult rece, nu pierde foarte mult timp cu asta. Adesea, lipsa unui răspuns este răspunsul în sine.”

6. Urcă pe scara ierarhică

“Dacă nu ai primit un răspuns de la managerii de resurse umane după un număr mare de încercări, urcă pe scara ierarhică,” recomandă Parnell. “Cu cât urci mai mut, cu atât mai mult respect vei găsi pentru candidați.” Abordarea directă a persoanei cu care vei lucra poate să revigoreze procesul sau cel puțin să-l încheie.

7. Urmează-ți instinctele și fii realist

“Respingerea este traumatizantă psihic și poate cauza și durere fizică,” spune Parnell. “Nu ar trebui să fie o surpriză că mințile noastre sunt echipate cu mecanisme puternice, ca raționalizări precum: Poate nu mi-a primit ultimle 37 de e-mailuri. Sunt sigur că a plecat din țară luna asta și nu are un serviciu de telefonie. Raționalizări ca acestea ne ajută să încercăm în continuare, când, de fapt, ar trebui să căutăm altundeva. Urmează-ți instictele – de obicei știu răspunsul.”

8. Păstrează-ți angajatorul la curent cu ultimele noutăți

Un alt tip de manifestare a activității în timpul procesului este informarea angajatorului în corespondența de follow-up despre progresul făcut de tine, recomandă Parnell. “Oferindu-i informații tangențiale, legate de angajator, care le-ar putea facilita procesul, le vei aminti că ești încă interesat, fără să pară că ești egocentrist.”

9. Nu lua lucrurile personal

“Jobul poate a fost redus ca responsabilități, salariu, timp de lucru sau chiar eliminat,” spune Taylor. “Majoritatea companiilor nu vor să răspândească astfel de știri și optează pentru varianta mai sigură, în care nu spun nimic. Ai abilități foarte bune și un job (cel potrivit) este tot ceea ce-ți trebuie.”

10. Învață din această experiență despre companie

Procesul post-interviu nu reflectă întotdeauna în mod direct cultura companiei, dar poate face acest lucru, spune Hoover. Vei dori să ții minte acest lucru pentru cazul în care te contactează în viitor sau în care decizi să aplici pentru altă funcție în cadrul aceleiași companii. “Modul în care ești tratat după un interviu poate să reflecte modul în care ai fi fost manageriat dacă ai fi primit jobul,” explică Taylor.