
Suntem obișnuiți cu videoclipurile, chiar noi le putem realiza cu telefonul mobil și totuși… când tu ești cel filmat perspectiva se schimbă total. Imaginați-vă, dar la o scară mult mai mare, aceleași întrebări, același trac, aceleași emoții care te copleșesc, dar într-un studio de televiziune.
Ca manager sau specialist într-un anume segment, vei avea posibilitatea să îți prezinți produsul, compania sau opinia în fața camerelor de luat vederi. De aceea, este recomandabil să-ți adresezi întrebările din chapeau-ul acestui articol cu mult înainte de a ți se oferi efectiv oportunitatea media. Fiindcă așa-i cu aparițiile TV: vin din scurt și nu-ți lasă deloc timp de pregătiri.
Mai mult, un training minimal pentru o bună prezență în materialele filmate o să vă ajute nu doar la TV, ci și în videoclipurile de prezentare ale companiei, realizate pentru canalele sociale sau pentru site-ul propriu. Câteva lucruri se cer luate în considerare pentru o prezență impecabilă:
Cum arată platoul de filmare? Toate informațiile care te-ar putea ajuta vor ajunge la tine doar dacă pui întrebările potrivite – asta în cazul în care nu cunoști emisiunea – sau și mai simplu, dacă te uiți la o ediție mai veche.
Doar așa vei afla ce culoare de fundal este, care este poziția invitatului față de moderator, dacă stai în picioare sau așezat, dacă ți se văd picioarele sau nu, ori dacă există anumite restricții vestimentare sau recomandări pe care producătorul ți le poate face. Acestea fiind lămurite:
– Dacă fundalul pe care vei apărea este foarte aglomerat, păstrează ținuta cât mai simplă și ferește-te de imprimeuri.
– Dacă fundalul este colorat puternic, ești limitat în a purta și tu aceleași nuanțe, pentru a nu te confunda cu peisajul.
– Dacă știi că vei avea parte de câteva close-up-uri, evită decolteul, bijuteriile opulente sau alte elemente decorative care distrag atenția de la mesaj și abordează o culoare care știi că te avantajează, exceptând alb, negru și roșu.
– Dacă ți se văd picioarele, stai departe de croiurile scurte și abordează o ținută care denotă profesionalism, dar în care să te simți confortabil. Este extrem de important că hainele să fie bine ajustate pe corp și să arate bine când sunteți așezată: fără cute inestetice și fără să limiteze libertatea de mișcare.
Sprijină vizual mesajul! Dacă ești o avocată cu o carieră impresionantă și ești invitată să vorbești în fața camerelor despre un proiect de lege sau un anume caz aflat în agenda publică, este esențial să ai o imagine care să denote profesionalism și autoritate. Vestimentația ta sprijină vizual mesajul expus, însă nu-l anihilează, nu distrage atenția telespectatorului de la ceea ce ai de spus.
Bineînțeles că trebuie să ținem cont și de stilul emisiunii, dincolo de subiectul abordat. Dacă avocata de mai sus este invitată la știri, se va îmbrăca în sacou sau cel puțin o cămașă, oricum o piesă structurată, cu revere. Dacă, în schimb, este invitată să vorbească despre pasiunea sa extra-profesională, gătitul, atunci ținuta capătă un aer destins, însă nu șleampăt: cămașa este înlocuită de o bluză, iar fusta poate fi înlocuită de pantaloni cigarette.
Ajustarea face diferența. Modul în care se așază hainele este vital în televiziune. Luminile și camera de luat vederi vor scoate în evidență fiecare imperfecțiune și fiecare cută nelalocul ei, dincolo de mitul, în parte adevărat, că „îngrașă cu cel puțin cinci kilograme“. Veți spune că oamenii nu trebuie să va judece după aparență. Totuși o fac, iar prin acest mediu vizual este cel mai ușor să emită critici, care mai târziu se vor răsfrânge asupra imaginii brandului cu care sunteți asociat.
– O haină care este prea largă dă impresia de neglijență, iar cel mai ușor de sesizat acest fapt este în cazul umerilor sacourilor.
– O haină prea strâmtă este un mesaj pentru rigiditate și încorsetare: curelele care strangulează, nasturii care stau să pleznească.
– Lungimea nepotrivită a mânecilor și a tivurilor sunt primele semnale negative pe care le va observa privitorul. Fusta va fi atât de lungă sau de scurtă pe cât o să ne permită statutul, vârsta și silueta, dar și emisiunea la care participăm. Prea scurtă este vulgară și o să vă submineze imaginea profesională și mesajul, prea lungă poate fi considerată demodată, dacă nu are parte de forma și de ajustarea corectă.
– Marchează talia că să pari mai înaltă și mai slabă, dar și pentru ca ținuta să capete structură și să nu se piardă în fundal.
Culorile potrivite. Să alegi o nuanță care să te pună în valoare în fața camerelor poate fi o provocare. Luminile din studio modifică intensitatea culorilor astfel că, în acel verde în care străluceai în mod obișnuit, acum arăți obosită. Apoi, puterea culorilor capătă forțe întreite în acea cutie care se numește televizor. De evitat în fața camerelor sunt albul, pastelurile, roșul și negrul. Din cauza luminilor puternice ale reflectoarelor, camerele de luat vederi nu percep distinct forma corpului uman și veți apărea că niște mase solide de culoare. Pe când tonurile de albastru, verde sau violet sunt cărți câștigatoare.
Aerul de noutate. Ținutele abordate trebuie să inspire deschiderea spre nou, spre contemporan, spre tendințe, spre viitor. Cu același mesaj veți trece și dincolo de ecran către publicul, clienții și partenerii voștri. Un consultant vestimentar o să va aducă la zi garderoba și o să va învețe să fiți în acord cu tendințele, păstrând în același timp un aer profesional. Nu subestimați niciodată o apariție în media vizuală și fiți mereu pregătite, având o imagine atent construită. care să vă reflecte statutul, fără a uita să vă marcheze în același timp personalitatea.